Δευτέρα, 20 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τελεσίγραφο Ε.Ε σε Τραμπ: Εξαίρεσε μας από τους δασμούς αλλιώς θα υποστείς τα αντίποινα

Τελεσίγραφο Ε.Ε σε Τραμπ: Εξαίρεσε μας από τους δασμούς αλλιώς θα υποστείς τα αντίποινα

Εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο αναμένει η Ε.Ε, όπως δήλωσε η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ.

Σε κάθε άλλη περίπτωση όπως είπε, η Ε.Ε θα λάβει τα δικά της μέτρα, ως αντίποινα στην πολιτική Τραμπ. Η Μάλμστρομ τόνισε ότι είναι έτοιμη να πάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που έχει τον ρόλο διαιτητή για το διεθνές εμπόριο, για την επιβολή εντός 90 ημερών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ΕΕ.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι (η απόφαση των ΗΠΑ) δεν συμμορφώνεται με τον ΠΟΕ, επομένως θα πάμε στον ΠΟΕ, πιθανόν με κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα, μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σημείωσε.

«Η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, επομένως αναμένουμε να εξαιρεθούμε», τόνισε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους πριν από το συνέδριο.

Ζητούν αντίδραση οι Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες

Ευρωπαϊκές βιομηχανικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μάλμστρομ να αντιδράσει, αν επιβληθούν δασμοί στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτοί θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου.

«Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο ‘Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις