Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Τέλος επιτηδεύματος: Πώς θα το σβήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Πάνω από 66.000 το πέτυχαν φέτος

Τέλος επιτηδεύματος: Πώς θα το σβήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Πάνω από 66.000 το πέτυχαν φέτος

Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να σβήσουν το τέλος επιτηδεύματος στην πράξη υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον τρεις μήνες τον χρόνο.

Και αυτό στο μεταβατικό στάδιο έως το 2027, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα πάψει να υφίσταται η συγκεκριμένη επιβάρυνση, που σήμερα κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ. Ευνοημένες εφέτος υπήρξαν περίπου 66.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο – προχωρώντας σε προσλήψεις – και έτσι να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος που έρχεται από τα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πληρωμή του τέλους των 400 – 1.000 ευρώ απαλλάχθηκαν 37.000 νομικά πρόσωπα και 29.000 φυσικά πρόσωπα λόγω των νέων προσλήψεων.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να είναι τελικά μεγαλύτερος λόγω των ενστάσεων που υποβλήθηκαν έως τις 28 Αυγούστου 2023 στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ από τις επιχειρήσεις οι οποίες αν και είχαν αυξήσει τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% δεν έλαβαν email από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα ενημερώνονταν ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι θα εξεταστούν τώρα από ειδική επιτροπή και για τις επιχειρήσεις που θα διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος.

Με το συγκεκριμένο μέτρο, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ έχουν την ευκαιρία να γλιτώνουν κάθε χρόνο από το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Φέτος οι επιχειρήσεις που θα αυξήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους
απασχόλησης και τον διατηρήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο (έως το τέλος Δεκεμβρίου για νέες προσλήψεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου 2023) θα απαλλαγούν αυτόματα από
το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλουν το 2024.

Πάντως να σημειωθεί για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ότι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν πλήρωσαν φέτος το τέλος επιτηδεύματος λόγω νέων προσλήψεων δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν από την πληρωμή του και το 2024. Για να απαλλαγούν ξανά θα πρέπει να εμφανίσουν φέτος αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον κατά 25%.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία:

-Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το
φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν 2 εκατ. ευρώ.

-Για την εξαίρεση των φορολογούμενων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

-Για τον υπολογισμό της αύξησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (ή 25%) του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων κατά το κρινόμενο έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους.

-Βάση υπολογισμού του μέσου αριθμού των εργαζομένων είναι ο αριθμός των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 του προηγούμενου φορολογικού έτους, σε συνάρτηση με τον αριθμό των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 κατά το κρινόμενο έτος.

-Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται ανά μήνα από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου για το σύνολο του έτους.

-Στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβάνονται και οι εποχικοί απασχολούμενοι.

-Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης επιχειρήσεων, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία θα προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα της τελευταίας
διαχειριστικής χρήσης τους.

-Επίσης, εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, ο οποίος απασχολείται στην επιχείρηση τουλάχιστον κατά μία ημέρα πλέον του μισού ημερολογιακού μήνα, δηλαδή πλέον των 15 ημερών ανά μήνα, υπολογίζεται σε ετήσια βάση ως 1/12.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις