Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τέλος τα μετρητά στις εφορίες! Πως θα γίνονται οι πληρωμές

εφορία

Τέλος εποχής για την χρήση μετρητών, ώστε να εξοφληθούν υποχρεώσεις των φορολογουμένων στις εφορίες.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή μπαίνει οριστικό τέλος στις συναλλαγές με μετρητά στις Εφορίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται ότι οφειλές προς το Δημόσιο, από οποιαδήποτε αιτία, οι οποίες, κατ’ εξαίρεση, εξακολουθούν να εισπράττονται από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, καταβάλλονται υποχρεωτικά με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών.

Διευκρινίζεται ότι μόνο σε εξαιρετικές και απολύτως δικαιολογημένες περιπτώσεις, όταν συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία είσπραξης με επιταγές ή με τη χρήση καρτών πληρωμών καθώς και στις περιπτώσεις ύπαρξης επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσπραξη με μετρητά για ποσό καταβολής που δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, κατόπιν έγγραφης έγκρισης του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου επί του σώματος του αποδεικτικού είσπραξης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το ότι η αύξηση των συναλλαγών με επιταγές και πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κινδύνων κλοπής και ληστείας, τόσο κατά τη μεταφορά των χρημάτων στις εφορίες όσο και κατά την ώρα της συναλλαγής, αλλά και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Παγώνουν οι οφειλές

Στο μεταξύ παγώνει η πληρωμή οφειλών προς την Εφορία για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, καθώς επίσης και για τους εργαζομένους που έχουν είναι σε αναστολή συμβάσεων. Οι παραπάνω θα έχουν τη δυνατότητα και αυτό τον μήνα να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Ιανουαρίου που θα «παγώσουν» θα μεταφερθούν για πληρωμή στο τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο πάντως και για τις άλλες υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ. Έτσι στην ώρα τους και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να πληρωθούν η 7η δόση του φόρου εισοδήματος και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ. Για τους φόρους αυτούς δεν αναμένεται να ανασταλεί η πληρωμή τους, όπως άλλωστε συνέβη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Όσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).

Έρχεται ρύθμιση

Οι υποχρεώσεις όμως για νοικοκυριά και επιχειρήσεις συσσωρεύονται στην περίοδο της πανδημίας και όλοι αναμένουν μία γενναία ρύθμιση, μετά το τέλος της.

Αυτό μοιάζει μονόδρομος, αφού ένας μεγάλος όγκος υποχρεώσεων έχουν μεταφερθεί για μετά την 1η Μαΐου, κάτι που είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις