Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Θέμα ημερών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θέμα ημερών η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έχει ξεκινήσει και είναι θέμα ημερών να πατήσει ο ΟΔΔΗΧ το κουμπί για την έκδοση ομολόγου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως η έκδοση να είναι βραχυπρόθεσμη με την έκδοση 5ετούς, ή να τολμήσει το ελληνικό δημόσιο να εκδώσει 20ετές ομόλογο, το πρώτη μετά την είσοδο της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο θέλει να αντλήσει περί τα 2,5 δις ευρώ, και βασική επιδίωξη εκτός από το επιτόκιο είναι και η προσέλκυση επενδυτών και οι προσφορές θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στο κλίμα που θα διαμορφωθεί.

Αξιολόγηση από τον Fitch

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την άλλη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, αναμένεται η αξιολόγηση από τον Fitch. Συγκεκριμένα την άλλη Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία. Παράγοντες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με την πανδημία, εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση της οικονομίας, δεδομένου μάλιστα ότι η Fitch έχει δώσει για την ελληνική οικονομία την υψηλότερη, σε σχέση με τους άλλους οίκους βαθμολογία.

Βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβάθμιση σε ότι αφορά την προοπτική (outlook) της οικονομίας.

Τέσσερις έξοδοι στις αγορές

Το δανειακό πρόγραμμα για το 2021 προβλέπει τέσσερις εξόδους στις αγορές. Η πρώτη την παρούσα περίοδο, η δεύτερη τον Απρίλιο, η 3η τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο η τελευταία. Βέβαια όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, αρνητικές ή θετικές που θα αναγκάσουν το υπουργείο Οικονομικών να διαφοροποιήσει τον σχεδιασμό.

Αθροιστικά το ελληνικό δημόσιο θα σηκώσει από τις διεθνείς αγορές μέσα στο 2021 το ποσό των 12 δις. Το βάρος θα δοθεί σε μακροπρόθεσμες εκδόσεις και με βάση αυτό, εάν δεν βγει με 20ετές τώρα, τότε σίγουρα θα το πράξει τον Απρίλιο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτή την στιγμή ανέρχονται σε 32 δις ευρώ και στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην διαταραχθεί η ισορροπία σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ανάγκες της χώρας δείχνουν να είναι αυξανόμενες, εξαιτίας του συνεχιζόμενου lockdown, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεγαλύτερες εκδόσεις ώστε να μην περάσει το μήνυμα, ότι τρώγεται μεγάλο μέρος από το μαξιλάρι.

Για το 2021 το πακέτο στήριξης της οικονομίας, απέναντι στην πανδημία δείχνει να ξεπερνιέται σχεδόν με το … καλημέρα. Η αρχική πρόβλεψη ήταν στα 7,5 δις και πλέον δεν αποκλείεται να υπερβεί και τα 10 δις. Και όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσει σε ένα βαθμό να ομαλοποιείται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις