Τρίτη, 27 Φεβ.
18oC Αθήνα

Θόδωρος Πελαγίδης (ΤτΕ): Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2-2,5%

Θόδωρος Πελαγίδης (ΤτΕ): Το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει κάτω από 2-2,5%
Φωτογραφία-iStock

Στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θόδωρος Πελαγίδης, σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας θα φθάσουν φέτος τα 300 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε, σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ, ότι η συρρίκνωση του Ισολογισμού της και η νομισματική σύσφιξη, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ αποτύπωσε την αμφιβολία του για το κατά πόσο τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ θα μειωθούν έως και κατά 1% το 2024.

«Δεν βλέπω τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2% έως 2,5%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από εξωγενείς παράγοντες όπως η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, το δημογραφικό και οι δαπάνες για την πράσινη μετάβαση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από την παγκσομιοποίηση του εμπορίου υποστήριξε ότι συνέβαλε στην ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλίας καθώς και στη μείωση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι «Το 60% του εισοδήματος είναι παγκοσμιοποιημένο» .

Ωστόσο επισήμανε ότι ο «θρυμματισμός» του παγκόσμιου εμπορίου (Fragmentation) θα επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη όσο και τις λεγόμενες φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες οι οποίες με τη σειρά τους επιβαρύνουν το κλίμα.

Αναφερόμενος στα εμπόδια που ορθώνονται στη διακίνηση των εμπορευμάτων υποστήριξε ότι μεταξύ 2016- 022 έχουν αυξηθεί από 4 έως 6 φορές.

Στην ίδια κατεύθυνση, επισήμανε, κινείται και ο παγκόσμιος δείκτης αβεβαιότητας. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώνονται, ενώ και τα αμερικανικά κεφάλαια αποσύρονται από την Κίνα. Το 70% της ανάπτυξης που δημιουργείται βρίσκεται στην Ασία κάτι που είναι δυσάρεστο τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις