Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τι είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Τι είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Οι Έλληνες χρειάστηκε να τα δουν όλα… μπλε προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον, συμμετέχοντας ενεργά και με πιο εντατικό ρυθμό στην ανακύκλωση. Για να βγει όμως στην επιφάνεια η οικολογική τους συνείδηση χρειάστηκε και ένα σημαντικό ερέθισμα. Αυτό δεν ήταν άλλο από τους 153.000 μπλε κάδους που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα στους δήμους η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, δείχνοντας τον δρόμο και διευκολύνοντας με ουσιαστικό τρόπο τους πολίτες.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ιδρύθηκε από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά είτε κατασκευάζουν συσκευασίες, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΑΑ  συμμετέχει κατά 35% η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η ΕΕΑΑ σύμφωνα με το Ν. 2939/01 οργανώνει το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας (ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), το γνωστό και αποτελεσματικό Σύστημα Ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Το εθνικό νομικό πλαίσιο είναι απόρροια των ευρωπαϊκών οδηγιών 94/62 και 04/12 και υποχρεώνει τους διαχειριστές συσκευασίας, δηλαδή τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, να μεριμνήσουν για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους.

Ήδη, πάνω από 1.800 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται σήμερα με την ΕΕΑΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη χώρα μας.

Στα τόσα χρόνια λειτουργίας της, η ΕΕΑΑ εμφανίζει ισχυρή δυναμική. Η ανακύκλωση επιδεικνύει σταθερή πορεία ακόμη και τις τελευταίες χρονιές, που σημειώθηκαν σημαντικές δυσκολίες για τη χώρα μας.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ έχει ως αποτέλεσμα να αξιοποιούνται σχεδόν 450.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕΑΑ συνεισφέρει αποφασιστικά στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων για την Ανακύκλωση.

Οι μπλε κάδοι που έχουν διατεθεί στους Δήμους από την ΕΕΑΑ έφτασαν τους 153.000 και τα οχήματα τα 420 ενώ είναι σε λειτουργία συνολικά 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Πλέον, 9,4 εκατομμύρια κάτοικοι  εξυπηρετούνται από τα έργα του μπλε κάδου.

Σημαντική στήριξη παρέχουν όμως και όλοι οι πολίτες που ευαισθητοποιούνται καθημερινά, σέβονται το περιβάλλον και μαθαίνουν να ανακυκλώνουν σωστά. Έτσι και με τη δική τους αρωγή τα έργα του μπλε κάδου θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή αύξησης της ανακύκλωσης και κατά συνέπεια τον βασικό παράγοντα επίτευξης των Εθνικών Στόχων της Ανακύκλωσης Συσκευασιών.

 Το Σύστημα των μπλε κάδων, αφορά ΜΟΝΟ Συσκευασίες και συγκεκριμένα:

  • αλουμινένιες: όπως κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες κ.α.
  • λευκοσιδηρές: όπως κουτάκια από κονσέρβες κ.α.
  • πλαστικές: όπως μπουκάλια από νερό, λάδι, αναψυκτικά, απορρυπαντικό, γιαούρτια, σακούλες κ.α.
  • γυάλινες: όπως μπουκάλια από αναψυκτικά, μπουκάλια από κρασί κ.α.
  • χάρτινες: κουτιά από γάλα, χυμούς, χαρτόκουτα κ.α.

Για τη σωστή Ανακύκλωση στον μπλε κάδο, ακολουθούμε 5 απλά βήματα:

  • Διαχωρίζουμε καθημερινά τις συσκευασίες από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο από τα υπόλοιπα απορρίμματα
  • Αδειάζουμε τις συσκευασίες από τα υπολείμματα
  • Διπλώνουμε τα  χαρτοκιβώτια
  • Ρίχνουμε χύμα τα υλικά στον μπλε κάδο και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες
  • Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στους μπλε κάδους

Τα ειδικά οχήματα της Ανακύκλωσης, που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει  στους Δήμους,  συλλέγουν το περιεχόμενο  του μπλε κάδου και τo μεταφέρουν στα Κέντρα Διαλογής (υπάρχουν 29 ΚΔΑΥ σε όλη την Ελλάδα).

Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται ανα υλικό. Το  χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο συμπιέζονται και δεματοποιούνται ενώ το γυαλί και ο λευκοσίδηρος αποθηκεύονται σε ειδικά κιβώτια. Τα τελικά υλικά μεταφέρονται στα αντίστοιχα  εργοστάσια όπου ολοκληρώνεται η περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα προϊόντα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε