Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τιμή βενζίνης: Στα 2,167 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Τιμή βενζίνης: Στα 2,167 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Το ένα “χτύπημα” μετά το άλλο δέχονται οι καταναλωτές από το συνεχόμενο ράλι στις τιμές των υγρών καυσίμων.

Από χθες (08.03.2022) το απόγευμα έως και σήμερα το πρωί, οι τιμές αυξήθηκαν στην Αττική έως και 10 λεπτά, φτάνοντας σε κάποια πρατήρια στο κέντρο Αθήνας τα 2,167 ευρώ ανά λίτρο.

Το διάγγελμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν με το οποίο ανακοίνωσε το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας παρέσυρε εκ νέου τις τιμές των υγρών καυσίμων, αφού όπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου σήμερα αγόρασαν από τις εταιρείες ακριβότερα την αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Ωστόσο υπήρχαν και φαινόμενα όπου οι τιμές, άλλαξαν χθες το απόγεμα κι ενώ ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε τελειώσει το διάγγελμα του. Δηλαδή, κάποιοι επωφελήθηκαν από το γεγονός και ανέβασαν τις τιμές, ενώ είχαν καύσιμα στις δεξαμενές τους, τα οποία είχαν αγοράσει τις προηγούμενες ημέρες με χαμηλότερο κόστος. Αρκετοί ήταν όμως και πρατηριούχοι, οι οποίοι γέμισαν σήμερα τις δεξαμενές τους πληρώνοντας έως και 50 ευρώ ακριβότερα τα 1000 λίτρα.

Όπως και να έχει πάντως η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης πωλείται από σήμερα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα προάστια, αυξημένη έως και 10 λεπτά. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το ρεπορτάζ του newsit.gr που κατέγραψε εικόνες από τις διαφορές των τιμών στα ίδια πρατήρια καυσίμων χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί.

Σε βενζινάδικο στο κέντρο της Αθήνας, η τιμή της απλής αμόλυβδης χθες το απόγευμα λίγο πριν το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ ήταν 2,067€/λίτρο, ενώ σήμερα το πρωί εκτοξεύθηκε στα 2,167€/λίτρο. Αύξηση 10 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο. Ακόμα όμως και σε βενζινάδικα της Δυτικής Αττικής όπου η τιμή δεν έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα έφτασε τα 2,098 ευρώ το λίτρο.

Στα “κόκκινα” και η Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη όμως οι τιμές σημείωσαν σήμερα νέες αυξήσεις, με την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει τα 2,074 ευρώ. 

«Αυτή την εβδομάδα φάνηκαν οι αυξήσεις που περιμέναμε. Η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και λέγεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση» λέει στο newsit.gr, η υπάλληλος βενζινάδικου, Μαρία Γκάστατη, και συνεχίζοντας προσθέτει: “Όλα γίνονται εξαιτίας του πολέμου. Ο κόσμος παραπονιέται με την κατάσταση αυτή και ελάχιστοι είναι αυτοί που φουλάρουν».

 

Πέντε λεπτά ανά μέρα

Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την Ελλάδα στις 7 Μαρτίου ήταν 1,998 ευρώ, ενώ χθες έφτασε τα 2,031 ευρώ ανά λίτρο. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου σήμερα θα ξεπεράσει τα 2,080 ευρώ.

Συγκεκριμένα χθες ο μέσοι όροι των τιμών της βενζίνης στην Αττική ήταν 2,017 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 2,141 ευρώ, στις Κυκλάδες 2,191 ευρώ και στην Ευρυτανία 2,129 ευρώ. 

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης στις 8 Μαρτίου «έκλεισε» για την Αττική στα 1,835 ευρώ ανά λίτρο, στα Δωδεκάνησα στα 1,913 ευρώ, στην Ευρυτανία στα 1,958 ευρώ και στις Κυκλάδες στα 1,929 ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου λέει χαρακτηριστικά στο newsit.gr ότι «από χθες μέχρι σήμερα η αμόλυβδη πήρε 5 λεπτά στο ευρώ ή 50 ευρώ ανά 1000 λίτρα και το πετρέλαιο πήρε 10 λεπτά του ευρώ (ή 100 ευρώ/1000 λίτρα). Το 2,031 σήμερα στην αμόλυβδη βενζίνη, αύριο θα το δούμε 2,081. Με τους ρυθμούς που αυξάνεται το πετρέλαιο και η βενζίνη, εφόσον σήμερα διαμορφωθεί η τιμή σε 2,080 ευρώ το λίτρο, τότε σε πέντε μέρες θα είμαστε πολύ κοντά στα 2,5€/λίτρο, αν αυξάνεται κατά 0,05€ την ημέρα. Άρα σε μία εβδομάδα θα το έχουμε «πιάσει» το 2,5€/λίτρο. Η νησιωτική Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στις τιμές. Όταν θα γίνει εφοδιασμός (που γίνεται ανά δεκαπενθήμερο) και πάρουν καύσιμα, τότε στα νησιά θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αναστασία Σταματοπούλου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις