Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Την “ανηφόρα” πήρε ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο – Ο υψηλότερος των τελευταίων μηνών

Την “ανηφόρα” πήρε ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο – Ο υψηλότερος των τελευταίων μηνών

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Μάλιστα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,5% τον Αύγουστο από 1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 1,9%, φθάνοντας για λίγο τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές στις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ – παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά προέβλεπε την υποχώρησή του στο 1,2%. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 4% τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ οι υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν σταθερές.

Με άλλη ανακοίνωσή της , η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Ιούλιο – όσο και τον Ιούνιο – που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009. Στη Γερμανία, η ανεργία μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις προσδοκίες υψηλότερων μισθολογικών αυξήσεων που μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, στη Γαλλία και την Ιταλία, η ανεργία αυξήθηκε τον Ιούλιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις