Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Το Eurogroup αποφασίζει για τους όρους χρηματοδότησης από τον ESM

Eurogroup

Ο τρόπος χρηματοδότησης των χωρών μελών της Ευρωζώνης μέσω του ESM, θα βρεθεί σήμερα στο «τραπέζι» της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών, στο προγραμματισμένο με τηλεδιάσκεψη Eurogroup. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι μία χρηματοδότηση μέσω του ESM θα συνοδεύεται και από ένα μίνι μνημόνιο. Οι υπουργοί καλούνται να διασκεδάσουν αυτούς φόβους και να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο, αλλά και να κάνουν την κατανομή των κονδυλίων των 240 δισ., ανά χώρα.

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι ακόμη υπό κατασκευή από την Κομισιόν και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να απασχολήσει το σημερινό Eurogroup. Για την ώρα λοιπόν το μόνο εργαλείο που έχει η ΕΕ που είναι στο τραπέζι είναι το πακέτο του ESM. Τα χρήματα αυτά, τα 240 δισ. θα είναι διαθέσιμα, προφανώς από την 1η Ιουνίου, όπως τουλάχιστον είχε διαβεβαιώσει ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Click4more Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων παρά την Γερμανική δικαστική απόφαση

Το εργαλείο του ESM έχει, όμως, αποφασιστεί, παρά τις διαφωνίες που αρχικά υπήρξαν σχετικά με τον τρόπο που θα δίνονται τα χρήματα. Τελικά, αποφασίστηκε άνευ όρων και με χαμηλά επιτόκια δανειοδότηση, αλλά για μόνο για άμεσα συνδεόμενες με τον κορονοϊό υγειονομικές δαπάνες.

Τα δάνεια θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας που θα υποβάλλει αίτημα και με το ελκυστικό κόστος δανεισμού που ισχύει για τον ESM. Μένει να καθοριστεί για πόσα χρόνια θα είναι ανοιχτή αυτή η κάνουλα του ESM.

«Είμαι αισιόδοξος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να υιοθετήσει τα σχετικά έγγραφα την Παρασκευή, ώστε να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του ESM την επόμενη εβδομάδα για την επίσημη έγκριση, έτσι ώστε το συγκεκριμένο εργαλείο χρηματοδότησης να είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάρκεια των δανείων και την ακριβή τιμολόγηση, αλλά και να οριστικοποιήσουν τις συνοδευόμενες προϋποθέσεις -εάν τα χρήματα θα δαπανώνται άμεσα ή έμμεσα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που «παρέλυσε» στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Θα πρέπει παράλληλα να συμφωνήσουν για το χρονικό διάστημα που θα είναι διαθέσιμες οι πιστωτικές γραμμές του ESM. «Κανείς δεν θέλει να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου εκπνέει το συγκεκριμένο μέτρο διευκόλυνσης εάν παρίσταται ακόμη η ανάγκη για τέτοιου είδους χρηματοδότηση», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος του.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών εκτιμήσεις για την επιλεξιμότητα όλων των χωρών της Ευρωζώνης στο συγκεκριμένο εργαλείο, καθώς και τη θέση της Κομισιόν για το εάν τα επίπεδα χρέους αποτελούν εμπόδιο.

«Ένα από τα έγγραφα που θα συζητηθούν θα είναι και το πρότυπο του εγγράφου που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χώρα που επιθυμεί δάνεια από τον ESM, περιγράφοντας τις δαπάνες που έχει και αναμένει για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19», διευκρινίζει ο αξιωματούχος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις