Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το Remdesivir απογείωσε τις αγορές: Άλμα στο πετρέλαιο, κέρδισε 50% μέσα σε δύο ημέρες

Το Remdesivir απογείωσε τις αγορές: Άλμα στο πετρέλαιο, κέρδισε 50% μέσα σε δύο ημέρες

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι οι αγορές βλέπουν πιο μπροστά και προεξοφλούν προσδοκίες, τότε μάλλον τα πράγματα για την παγκόσμια οικονομία βαίνουν προς το καλύτερο ή για την ακρίβεια φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Χθες αιτία για την πολύ εικόνα στις αγορές αποτέλεσε το φάρμακο Remdesivir καθώς και η σθεναρή στάση της Fed, που υποσχέθηκε μηδενικά επιτόκια μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Click4more Εγκρίνει την ρεμδεσιβίρη άμεσα η FDA ως φάρμακο για τον νέο κορονοϊό

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, σημειώνει ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να βοηθήσει την οικονομία η οποία είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ρίσκα από την πανδημία.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δείξουν μια “άνευ προηγουμένου” συρρίκνωση», τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Ο Τζ. Πάουελ υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τη Fed για να επιτύχει μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, στοιχεία που είναι πολύ πιο δυσμενή από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση 3,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, η προσωπική κατανάλωση βούλιαξε 7,6%. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 3,6%.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν ο δείκτης Dow Jones να σημειώσει άνοδο 2,21% ή 532 μονάδες, στις 24.633, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,66% στις 2.939 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,57% στις 8.914 μονάδες.

Νωρίτερα στην Ευρώπη τα κυριότερα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο. Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη είχε άνοδο 2,89%, ο CAC στο Παρίσι 2,22% και ο FTSE στο Λονδίνο 2,63%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο 1,10%.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «εκτοξεύτηκε» σχεδόν 25%% στα 15,38 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.713 δολάρια η ουγκιά. Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει καταγράψει άνοδο 50% τις τελευταίες ημέρες από τα χαμηλά των 10 δολαρίων το βαρέλι που είχε βρεθεί την Δευτέρα.

Τέλος στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 0,61%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0880 δολάρια από 1,0821 την προηγούμενη μέρα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις