Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Το αυτογκόλ της κυβέρνησης για τις συντάξεις και η οργισμένη αντίδραση του Τσακαλώτου

Το αυτογκόλ της κυβέρνησης για τις συντάξεις και η οργισμένη αντίδραση του Τσακαλώτου

Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση υπέπεσε σε ένα ολέθριο σφάλμα που πιθανό στο μέλλον θα στοιχίσει ακριβά στην διαπραγμάτευση για την μη περικοπή των συντάξεων.

Η διαρροή στο ΑΠΕ μίας ψευδούς είδησης, ώθησε τους εμπλεκόμενους να πάρουν θέση, κάτι που μέχρι τότε δεν είχε συμβεί ή αν είχε συμβεί ήταν μάλλον σε χλιαρούς τόνους.
Για άγνωστους λόγους κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επέλεξαν προκειμένου, είτε να εκβιάσουν τους δανειστές, είτε να προβοκάρουν τον αρχηγό της ΝΔ, λίγο πριν την ΔΕΘ, να παρουσιάσουν το θέμα ως λήξαν, με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Η εξέλιξη ήταν η γνωστή. Όμως μέχρι τότε δεν υπήρχε επίσημη τοποθέτηση των ξένων για το συγκεκριμένο θέμα. Το αντίθετο μάλιστα, έλεγαν ότι ναι μεν οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ωστόσο σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να ασκήσει τις δικές της πολιτικές. Κάποιοι μάλιστα σημείωναν ότι «αν μας πείσουν ότι η περικοπή είναι αχρείαστη, δεν έχουμε λόγο να επιμείνουμε».
Η κίνηση αυτή όμως κινητοποίησε τους δανειστές οι οποίοι πήραν θέση και μάλιστα αρνητική, απέναντι στο αίτημα της Ελλάδος, δυσχεραίνοντας τις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος που αν μη τι άλλο, είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, ενοχλήθηκε σφόδρα από το περιστατικό, πολύ πριν από τις διαψεύσεις των ξένων και ζήτησε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να υπάρξει άμεσα διάψευση, πράγμα που όμως δεν έγινε. Το αντίθετο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε το ΑΠΕ και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών στοχοποίησε για την εν λόγο διαρροή, συγκεκριμένο υπουργό, με τον οποίο είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων.
Η άλλη πλευρά, του «ενόχου υπουργού» δεν έμεινε πάντως με σταυρωμένα τα χέρια. Με νέες διαρροές, αφήνει αιχμές εναντίον του Ευκλ. Τσακαλώτου ότι δεν στήριξε με δημόσιες δηλώσεις του την προσπάθεια της κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου της περικοπής και ότι κρατάει μία ανεξήγητη απόσταση από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.

Επόμενο “κρας τεστ”

Ο υπουργός Οικονομικών είναι υπέρμαχος μία διαπραγμάτευσης βήμα βήμα και χωρίς απειλές προς τους δανειστές. Πιστεύει ότι η πορεία των εσόδων είναι τέτοια που μπορεί ο στόχος να επιτευχθεί, αρκεί να γίνουν συντονισμένες και όχι βιαστικές κινήσεις.
Είναι υπέρμαχος να περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η περικοπή των συντάξεων και να συνεχιστεί η διαβούλευση με την τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών, ώστε να πειστούν. Γνωρίζει επίσης ότι οι αγορές δεν αστειεύονται και σε μία πιθανή μονομερή ενέργεια θα αντιδράσουν βίαια. Το είδαμε άλλωστε και την Παρασκευή με την άμεση εκτόξευση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα.
Υπάρχει όμως μία μερίδα πέριξ του Μαξίμου που θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφασίζει και μόνη της και να μην περιληφθεί στο προσχέδιο η περικοπή των συντάξεων.
Μία τέτοια ενδεχόμενη κίνηση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους ο Ευκλ. Τσακαλώτος τους έχει επισημάνει. Ποιοι είναι αυτοί; Η όξυνση των σχέσεων με τους δανειστές και τις αγορές, που μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες άτροπούς, με ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν το ποια πλευρά θα επικρατήσει και την τελική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις