Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Το δολάριο επανέρχεται σε ανοδική πορεία

Το δολάριο επανέρχεται σε ανοδική πορεία

Yποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εμφανίζει σημάδια υποχώρησης. Το ΑΕΠ για το σύνολο της ευρωζώνης αυξήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους μόλις κατά 0,3%, καθιστώντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν, πριν από λίγο, στα 1,0730 δολ. από το επίπεδο των 1,0814 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας στην ευρωζώνη – ενδεικτικά, το γερμανικό και γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% στο τρίτο τρίμηνο του έτους) – φέρνουν ακόμη πιο κοντά την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προεξοφλώντας έτσι ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει το Δεκέμβριο τα επιτόκια καταθέσεων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι η Fed, παρόλο που οι λεγόμενοι πρόδρομοι δείκτες δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικοί για την ανάκαμψη της οικονομίας, θα προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν τρεις συναλλαγές ύψους 6 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διαμορφώθηκε στο 7,24%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,56% να διαμορφωθεί στο 6,68%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε στο 0,082% από 0,084%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 0,028%, στο εξάμηνο παρέμεινε στο -0,011%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,083% από 0,081%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,137%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0764 δολ.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε