Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Το ΣτΕ αποφασίζει για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Το ΣτΕ αποφασίζει για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Στην Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.Τις προσφυγές έχουν κατάθέσει μεταξύ άλλων η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Μυκόνου, οι Δικηγορικών Συλλόγων Σύρου και Νάξου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και επιχειρηματίας που διατηρεί εστιατόριο στη Μύκονο.

Ολοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος. Συγκεκριμένα στις προσφυγές επισημαίνεται η εν λόγω απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.Πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, παραβιάζεται όπως επίσης τονίζεται στις προσφυγές η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ακόμη, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε