Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Το σχέδιο για τις τράπεζες ζητά επιτακτικά η τρόικα την ώρα που τιμές των μετοχών τους καταρρέουν

Το σχέδιο για τις τράπεζες ζητά επιτακτικά η τρόικα την ώρα που τιμές των μετοχών τους καταρρέουν

Το καυτό θέμα των τραπεζών βάζουν από σήμερα κιόλας στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας που από χθες είναι στην ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστώσει σοβαρές καθυστερήσεις στην εκπόνηση και την ποσοτικοποίηση των στοιχείων για το σχέδιο του ΤΧΣ για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Στην συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα με την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών στο νέο τους στέκι … το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα ζητήσουν εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά και θα θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να έχουν τις απαντήσεις που θέλουν.
Η τρόικα έχει βάλει ψηλά στην λίστα της το συγκεκριμένο θέμα, γνωρίζοντας ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις για εύθραυστο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζικές μετοχές από την ημέρας που προκλήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις (αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση), ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 14,2%. Μία τεράστια πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτό το διάστημα τα διεθνή χρηματιστήρια είχαν στήσει ένα μίνι πάρτι.
Από τον έλεγχο που έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα τεχνικά κλιμάκια προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ πίσω στον σχεδιασμό με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με την λογική του Asset Protection Scheme.
Η εξεύρεση λύσης για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων συνιστά την υπ’ αριθμόν ένα ανάγκη αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία κάτι που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις όλων των ξένων οίκων για την Ελλάδα. Χωρίς επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, ούτε η μόνιμη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη ούτε το πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης ρευστότητας στην αγορά θα αντιμετωπιστεί.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της πιστή στην πάγια τακτική της που θέλει να δημιουργεί εχθρούς για να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες φωτογραφίζει τον Γιάννη Στουρνάρα πίσω από όλες τις καθυστερήσεις και αυτό διότι ο διοικητής της ΤτΕ προσπαθεί να προωθήσει στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό την δική της πρόταση.
Βέβαια οι επικεφαλής της τρόικας δύσκολα θα πεισθούν από τέτοιου είδους δικαιολογίες και θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δώσει πειστικές απαντήσεις και κυρίως να παρουσιάσει ένα τεκμηριωμένο σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος.
Χθες, οι επικεφαλής των θεσμών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρουν πηγές από την Νέα Δημοκρατία, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χρηματοπιστωτικού τομέα, εργασιακών σχέσεων και δημοσιονομικών εξελίξεων. Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε στους θεσμούς τη θέση της ότι η έξοδος πρέπει να είναι συνεχής, σταθερή και με χαμηλό κόστος δανεισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και να μην υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.
Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, θα δοθεί χρονικό περιθώριο περίπου τριών εβδομάδων στην κυβέρνηση για να κλείσει τις εκκρεμότητες και να περάσει τις απαιτούμενες διατάξεις στη Βουλή. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα δημοσιεύσουν την έκθεση αξιολόγησης (στις 27 Φεβρουαρίου ενώ ξεχωριστή θα είναι η έκθεση του ΔΝΤ) με στόχο να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της υποδόσης των 750 εκατ. ευρώ από ANFAs και τα SMPs. Από τις μέχρι τώρα επαφές, δημιουργείται πάντως η εντύπωση ότι οι θεσμοί θα βάλουν «πλάτη» στην κυβέρνηση και δεν θα μπλοκάρουν τη δόση ακόμη και αν υπάρξουν ελλείψεις όσον αφορά στα συμφωνηθέντα (όπως για παράδειγμα το θέμα με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων ή τις αποκρατικοποιήσεις, διαδικασίες στις οποίες αναμένονται καθυστερήσεις).

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις