Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τουρισμός: Η Ελλάδα κερδίζει από την προσέγγιση Βρετανίας – Γερμανίας

Τουρισμός: Η Ελλάδα κερδίζει από την προσέγγιση Βρετανίας – Γερμανίας

Οι «γέφυρες» που φαίνεται να έχουν πέσει ανάμεσα σε Λονδίνο και Βερολίνο, μπορεί εν τέλει να αποδειχθούν ιδιαίτερα ωφέλιμες για την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Σύμφωνα με πηγές από την Βρετανική πρωτεύουσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιτραπούν τα ταξίδια χωρίς καραντίνα για τους πλήρως εμβολιασμένους από τις 19 Ιουλίου και μετά. Και μπορεί για την Ελλάδα η είδηση αυτή να έρχεται με σημαντική καθυστέρηση, ωστόσο αν τελικά επαληθευτεί θα αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι ίσως και μέσα στις επόμενες ώρες να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της βρετανικής πρωτεύουσας. Ήδη έχει υπάρξει η σχετική προαναγγελία, αλλά χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Και δεν είναι αυτή η είδηση που φέρνει έστω και ελαφρά χαμόγελα στην ελληνική πλευρά. Έχει προηγηθεί η αλλαγή στάσης από την πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που άλλαξε στάση απέναντι στους τουρίστες από τη Βρετανία.

Αυτό συνέβη μετά την συνάντηση που είχε πριν από λίγα 24ωρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Όπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει η Άνγκελα Μέρκελ «στο προσεχές μέλλον, αυτοί που έχουν κάνει δύο δόσεις και τώρα οι Βρετανοί, θα μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα». Η απάντηση από τον Μπόρις Τζόνσον ήταν άμεση και δείχνει την ικανοποίηση της βρετανικής πλευράς. Σημείωσε χαρακτηριστικά «είναι σπουδαίο, φαίνεται ότι έγινε πρόοδος».

Οι περιορισμοί στην μετακίνηση Βρετανών τουριστών ήταν εκ των βασικών θεμάτων στην στο μενού της συνάντησης. Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Ευρώπη, λόγω της ευρείας διασποράς της Μετάλλαξης Δέλτα.

Απειλή και για την οικονομία η μετάλλαξη Δέλτα

Στο αντίποδα αυτών η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της σημειώνει ότι η οικονομίας της Ευρώπης περνάει προς το παρόν με ευκολία τον πήχη των προσδοκιών. Σημειώνει ωστόσο ότι έχει μπροστά της την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα και ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις της σε αυτή, θα μπορούσαμε να έχουμε εμπόδια στην ανάκαμψη, αποκλίσεις, αλλά και νέα παράταση στα μέτρα στήριξης.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι η φόβος της «μόλυνσης» είναι μεγαλύτερος για τις χώρες του Νότου, που εξαρτώνται από τον τουρισμό και θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι ή θα μπορέσει το ψηφιακό πιστοποιητικό να σώσει την κατάσταση;
  • Τι θα ο γίνει με το νέο ρήγμα που έχει ανοίξει η μετάλλαξη στους κόλπους της Ε.Ε.;

Όπως σημειώνεται, από την Morgan Stanley, ο αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη και νοσηλευόμενων έχει υποχωρήσει, ενώ ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει ανέβει, υπερβαίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις τα επίπεδα σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την άρση των περιορισμών. Ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα καραδοκεί. Οι αναλυτές της Morgan θυμίζουν ότι και το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ανάλογη αισιοδοξία, την οποία ήρθαν να διαψεύσουν τα νέα κύματα της πανδημίας και ειδικά του στελέχους του Δέλτα που έγινε κυρίαρχο στη Βρετανία από τα τέλη του 2020 για να εξαπλωθεί στη συνέχεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις στη Βρετανία και ευρύτερα η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα διχάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί.

Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία και χώρες του Βορρά θα ήθελαν να κλείσουν τις πόρτες στους Βρετανούς, ενώ βλέπουν μάλλον αρνητικά την στάση χωρών του Νότου, όπως η Ελλάδα που έχουν πιο χαλαρή πολιτική εισόδου ταξιδιωτών και ειδικότερα για το γεγονός ότι επέτρεπαν σε εμβολιασμένους και με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό EMA (ρωσικά, κινεζικά) να έρχονται χωρίς καραντίνα (αυτό άλλαξε πρόσφατα για τους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας).

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά οι δύο πιο σημαντικοί μήνες για τον τουρισμό των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι περισσότερες από το 40% των διανυκτερεύσεων στην Ευρωζώνη καταγράφονται στο τρίτο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Για τη χώρα μας ειδικά επισημαίνεται πως «έχει μεγάλη εξάρτηση από τους ξένους τουρίστες», γεγονός που εξηγεί γιατί πίεσε για το ψηφιακό πιστοποιητικό, που διευκολύνει την είσοδο εμβολιασμένων τουριστών ή τουριστών που έχουν πρόσφατο τεστ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις