Τουρισμός: Ικανοποίηση αλλά και… γκρίνια για τα μέτρα της κυβέρνησης

“Ναι μεν αλλά” ήταν η αντίδραση των παραγόντων του τουρισμού στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου.

Όπως σημείωναν κάποιοι μετά την λήξη των ανακοινώσεων, τα μέτρα ήταν άτολμα, ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι η Πολιτεία αυτό που μπορούσε να κάνει το έκανε με το παραπάνω και πλέον εναπόκεινται στους ίδιους, αλλά και τους τουρίστες να κάνουν το βήμα παραπάνω.

Κοινό σημείο όλων είναι πως ότι να κάνει η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, εάν δεν έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα, τότε δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε. Όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για ατολμία σημειώνουν ότι θα ήθελαν να επιτραπεί νωρίτερα η χρήση των περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ επίσης έκαναν κριτική για καθυστέρηση για υγειονομικά πρωτόκολλα που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Αντίθετα εκείνοι που προσέγγισαν το θέμα πιο ήπια ανέφεραν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο θα μπορούν οι επιχειρήσεις να θέτουν σε αναστολή εργασίας έναν αριθμό εργαζομένων, γεγονός που τις επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σημειώνουν επίσης ότι καλή είναι και η μείωση της φορολογίας, αλλά δεν είναι το καθοριστικό, αφού στην κάθε τουριστική επιχείρηση το μεγάλο κόστος είναι το μισθολογικό, και αυτό σε ένα βαθμό αντιμετωπίζεται.

Συμφώνησαν επίσης όλοι ότι οι πρώτες τρεις εβδομάδες θα είναι οι καθοριστικές προκειμένου να δούμε προς ποια κατεύθυνση κινείται το τουριστικό προϊόν. Επίσης όλοι αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στον τουρισμό για το 2020 είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο εσωτερικός τουρισμός μόνο ως ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει.

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ήταν πως τα μέτρα κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Από το πακέτο των μέτρων ξεχωρίζει εκτός των  άλλων και το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους επισκέπτες θα είναι μόνο δειγματοληπτικοί.

click4more: Έτσι θα λειτουργήσει το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για εργαζόμενους και εργοδότες – Αναλυτικά παραδείγματα

Μεταξύ άλλων τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου θα αφορούν στη μείωση προκαταβολής φόρου, στη μείωση του ΦΠΑ αλλά και στην ενίσχυση των εποχικά απασχολούμενων, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Χάρη Θεοχάρης σημείωσε πως στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις για Αθήνα αλλά μόνο από χώρες που έχουν καλές επιδόσεις ως προς την εξέλιξη της διάδοσης του κορονοϊού, ενώ υπενθύμισε πως παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταφορά τουριστών.

Ειδικότερα, ο εσωτερικός τουρισμός ξεκινά στις 25 Μαΐου ενώ ο εξωτερικός στις 15 Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο:

  • 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιώτιγκ.
  • 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ/ κατασκηνώσεις ΄
  • και τέλος νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.

Από 1η Ιουλίου και πάλι πτήσεις από το εξωτερικό

Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις και από τις 15 Ιουλίου θα υπάρξει σταδιακή άρση και των υπόλοιπων εξαιρέσεων.

Όπως ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, η απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει πως δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ για τον κορονοϊό στους επιβάτες, αλλά ούτε και υποχρεωτική καραντίνα. Βέβαια αυτό δεν αποκλείει, όπως είπε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς. 

Αναφερόμενος στους εν δυνάμει πελάτες της χώρας σημείωσε ότι «εάν κυλήσουν τα πράγματα όπως κυλούν τώρα», σημείωσε ο υπουργός, «οι χώρες από τα Βαλκάνια και τη Βαλτική θα είναι οι πρώτες που θα αποκατασταθεί η σύνδεση». Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι χώρες από την υπόλοιπη Ευρώπη, με την Γερμανία να είναι πολύ μπροστά, όπως και το Ισραήλ και η Κύπρος.

Το σχέδιο τον τουρισμό φέρει την κωδική ονομασία Restart Tourism και σύμφωνα με τον υπουργό είναι ολοκληρωμένο, σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι «οι σημερινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, κινούνται στην σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020».

Παράλληλα σημείωσε με έμφαση ότι «υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν».

Και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατέληξε «από την αρχή της κρίσης, ο ΣΕΤΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. 

Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά έως και 3.400 θα λάβουν συνταξιούχοι που πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή για να τα διεκδικήσουν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους που ... Διαβάστε περισσότερα
Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, οι εντατικές στην Αττική να είναι στο κόκκινο, ωστόσο στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας, βλέποντας ότι ... Διαβάστε περισσότερα
Μείωση ενοικίου: Σχεδόν 110.000 ιδιοκτήτες υπέβαλλαν αίτηση για αποζημίωση χωρίς να το δικαιούνται

Μείωση ενοικίου: Σχεδόν 110.000 ιδιοκτήτες υπέβαλλαν αίτηση για αποζημίωση χωρίς να το δικαιούνται

Ελληνική κουτοπονηριά, λάθος, άγνοια ή παραπλάνηση ή κάτι ανάμεσα στα όλα; Απάντηση δεν πρόκειται ποτέ να δοθεί αλλά η αλήθεια είναι ότι σχεδόν 110.000 ιδιοκτήτες ... Διαβάστε περισσότερα
Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρημάτων ... Διαβάστε περισσότερα
ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Φεβρουάριο

Ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ. Αναφορικά με ... Διαβάστε περισσότερα
Πρόστιμα 31.700 ευρώ την περασμένη εβδομάδα για παράνομο εμπόριο

Πρόστιμα 31.700 ευρώ την περασμένη εβδομάδα για παράνομο εμπόριο

Πρόστιμα συνολικού ύψους 31.700 ευρώ επιβλήθηκαν στην αγορά, για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, κατά τη διάρκεια των ελέγχων της περασμένης εβδομάδας. H γενική γραμματεία ... Διαβάστε περισσότερα
Μηδενικά ενοίκια και για τα υποκαταστήματα – Όροι και προϋποθέσεις

Μηδενικά ενοίκια και για τα υποκαταστήματα – Όροι και προϋποθέσεις

Μηδενικά ενοίκια δικαιούνται και τα υποκαταστήματα επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου σχετικά με την «ελάφρυνση» ... Διαβάστε περισσότερα