Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τουρισμός: Πιλοτικό άνοιγμα την άλλη εβδομάδα για πολίτες της ΕΕ και άλλων πέντε χωρών

Τουρισμός: Πιλοτικό άνοιγμα την άλλη εβδομάδα για πολίτες της ΕΕ και άλλων πέντε χωρών

Ώρα μηδέν για τον ελληνικό τουρισμό. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει σε πιλοτική βάση η υποδοχή τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ο μεγάλος στόχος παραμένει η 14η Μαΐου, όταν και θα ανοίξει οριζόντια η αγορά, ενώ λίγο πριν θα έχει προηγηθεί η επαναλειτουργία της εστίασης.

Στο υπουργείο Τουρισμού, έχει υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός ο οποίος και μέχρι στιγμής τουλάχιστον υλοποιείται στο ακέραιο. Στο θετικό αυτό momentum έρχεται να προστεθεί και η θετική είδηση ότι οι ευρωπαίοι συμφωνούν στην θέσπιση του διαβατήριου covid, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική επιδίωξη.

Την πρόταση αυτή την είχε καταθέσει επισήμως στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη. Οι χώρες που είναι ψηλά στην λίστα της Ελλάδος, ώστε να προσελκύσει από εκεί τουρίστες είναι οι εξής: Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Σερβία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο λόγος είναι απλός. Σε αυτές τις χώρες ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πάρα πολύ και κατά συνέπεια, οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα από αυτές, δεν θα χρειάζονται πολλές διατυπώσεις και παράλληλα το κάλεσμα απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Σε δεύτερη φάση θα γίνει προσπάθεια να έρθουν, όσο περισσότεροι τουρίστες καταστεί εφικτό από χώρες, όπως από η Γερμανία και η Ρωσία.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Ελλάδος. Όμως εκεί τα πράγματα καθυστερούν και ως εκ τούτου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ειδικά για τους δύο πρώτες μήνες λειτουργίας του τουρισμού, Μάιος και Ιούνιος.

Πολλά θα εξαρτηθούν για το τελικό αποτέλεσμα από την στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί και από το πόσοι τελικά θα έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Ανοίγει την άλλη εβδομάδα πιλοτικά ο τουρισμός

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες (14.04.2021) το Reuters, επικαλούμενο κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Τουρισμού η Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να προχωρά σε σταδιακή άρση των περιορισμών μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όσοι τουρίστες εισέρχονται στην χώρα θα υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις περιοχές, ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο. Η Ελλάδα σκοπεύει να άρει τους περιορισμούς καραντίνας από την επόμενη εβδομάδα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή αφορά σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR test, εντός των προηγούμενων 72 ωρών.

Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα τουρίστες θα μπορούν μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κέρκυρας, αλλά και δύο διασυνοριακών περασμάτων, να φτάνουν στην χώρα μας.

Έρχεται το πιστοποιητικό Covid

Την ίδια ώρα οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθούν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, έγινε γνωστό από δύο διπλωματικές πηγές.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Έσοδα στο 40% – 50% αυτών του 2019

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στην συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας είχε τονίσει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν το β΄ εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% και 50% του 2019». Ωστόσο, προσέθεσε πως «οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις», αφού «παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις