Σάββατο, 25 Μαΐ
20oC Αθήνα

Τουρκία: «Πράσινο φως» για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου

Τουρκία: «Πράσινο φως» για την λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου
Φωτογραφία-iStock

Άδεια στην εταιρεία διαχείρισης έργου του υπό κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, με σκοπό τη λειτουργία της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του σταθμού, έδωσε σήμερα (12.12.2023) η Τουρκία.

Η πρώτη δέσμη εγγράφων είχε υποβληθεί στην τουρκική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας στις 17 Μαρτίου και η δεύτερη στις 24 Αυγούστου, για την λήψη άδειας λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της εταιρίας διαχείρισης εταιρείας.

Τη χορήγηση της άδειας ακολουθούν οι διαδικασίες εκκίνησης, ρύθμισης και παραγωγής, οι οποίες αποτελούν τις τελικές φάσεις της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού για την ασφαλή λειτουργία του.

Όπως δήλωσε, σε ανακοίνωση της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, που δημοσιεύτηκε στο Telegram, η γενική διευθύντρια της εταιρείας του έργου, Αναστασία Ζοτέεβα: «Η απόφαση της Τουρκικής Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDK) να χορηγήσει άδεια για τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου επιβεβαιώνει ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών προτύπων για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Η άδεια αυτή, όπως ανέφερε, είναι η αρχή «ενός νέου, σημαντικού και υπεύθυνου σταδίου στην πορεία του έργου». Το επόμενο στάδιο αφορά στη λήψη άδειας επιχειρησιακής λειτουργίας της πρώτης μονάδας παραγωγής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να γίνει η φόρτωση των πυρηνικών καυσίμων στον αντιδραστήρα και η έναρξη του ελέγχου πριν από την έναρξη της παραγωγής.

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, που βρίσκεται στην επαρχία της Μερσίνας στις ακτές της Μεσογείου στη νότια Τουρκία, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 35 δισ. κιλοβατώρων μετά την κατασκευή και των τεσσάρων μονάδων. Σύμφωνα με τη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, η πρώτη μονάδα αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το 2025.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις