Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τράπεζες: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών το μεγάλο στοίχημα τη επόμενης ημέρας

Τράπεζες: Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών το μεγάλο στοίχημα τη επόμενης ημέρας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές το άνοιγμα των αγορών σήμερα (27.03.2023) σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στόχος είναι να δουν πως αποτιμάται η κρίση στις τράπεζες, που τις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αρχής γενομένης από την υπόθεση της Credit Suisse

Την Παρασκευή φάνηκε να μετριάζονται οι φόβοι για ένα νέο «χτύπημα» στις τράπεζες, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι μετά από την Credit Suisse έπεται η Deutsche Bank. Οι διαβεβαιώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, όσο και στελεχών της ΕΚΤ, μάλλον μετρίασαν τους φόβους.

Όμως μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, μετά το καμπανάκια που χτύπησαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δύσκολα θα επανέλθει σύντομα η ηρεμία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι η καρδιά του συστήματος. Ένα σύστημα που δοκιμάζεται ξανά με την κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Και μπορεί από τότε μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει πολλά και έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί οι κανόνες και τα πλαίσια λειτουργίας των τραπεζών, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουν κλείσει όλα τα στεγανά.

Οι αγορές και το γνωρίζουν όλοι αυτό λειτουργούν με βάση την προσδοκία και πάντα αυτή προηγείται του γεγονότος. Όταν την θέση της προσδοκίας έχει πάρει ο φόβος ή εν πάση περιπτώσει η αμφιβολία, είναι σίγουρο ότι μπαίνει σε μία περίοδο δύσκολη με πολλές μεταβολές στην ψυχολογία των επενδυτών και εν γένει των αγορών.

Το θέμα που προέκυψε την Παρασκευή με την Deutsche Bank, ήταν ουσιαστικά ένας κρίκος στην αλυσίδα έχει ξεκινήσει από την Silicon Valley και συνεχίστηκε με την Credit Suisse. Κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προστεθεί άλλος ένας κρίκος, περισσότερο ή λιγότερο ισχυρός.

Εκείνο πάντως που δείχνει να καθησυχάζει τις αγορές και τους επενδυτές είναι η άμεση και αποτελεσματική απάντηση που δόθηκε από όλες τις Αρχές και σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι ανάλογη απάντηση είχε δοθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις Fed, η ΕΚΤ και άλλες μεγάλες κεντρικές να προχωρούν σε συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την αποκατάσταση της ηρεμίας, σε συνδυασμό με τα τεράστια πακέτα στήριξης αρχών και κυβερνήσεων για τις τράπεζες, αποτέλεσαν τον καταλύτη για την ηρεμία στις αγορές.

Επίσης στάλθηκε ένα ισχυρό μήνυμα από όλους τους θεσμούς, ότι δεν είμαστε μπροστά σε μία νέα συστημική κρίση, δηλώνοντας ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι πολύ καλά θωρακισμένες πλέον, ειδικά μετά τα παθήματα του παρελθόντος και ότι υπάρχουν πλέον εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία και είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν θετικά στους επενδυτές οι οποίοι αντιμετώπισαν τα νέα δεδομένα με περισσότερη ψυχραιμία. Ωστόσο η επενδυτική ψυχολογία, παραμένει εύθραυστη.

.Το ζητούμενο πλέον είναι να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δημοσκόπηση μάλιστα της Bank of America, αναφέρει ότι οι επενδυτές θεωρούν πλέον πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές είναι ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός, βγάζοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό από την πρώτη θέση των κινδύνων για πρώτη φορά σε εννέα μήνες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις