Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τραπεζικό ραντεβού για το διεθνές εμπόριο στην Αθήνα

Τραπεζικό ραντεβού για το διεθνές εμπόριο στην Αθήνα

Στην έδρα της Eurobank η 3η γενική συνέλευση του Trade Club Alliance. 40 τράπεζες από όλο τον κόσμο κάνουν την Ελλάδα κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου.

Δέκα τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που εκπροσωπούν πάνω από σαράντα τράπεζες από όλο τον κόσμο, έρχονται στην Αθήνα τον Νοέμβριο, για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τραπεζών και επιχειρήσεων στην νέα, ψηφιακή εποχή του διεθνούς εμπορίου.

Είναι μέλη του Trade Club Alliance (TCA), του διεθνούς ψηφιακού δικτύου, που έχει δημιουργήσει μια εμπορική «κοινότητα» τραπεζών και δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, από περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται στον ψηφιακό και άκρως ανταγωνιστικό κόσμο του διεθνούς εμπορίου, με στόχο την ελαχιστοποίηση του ρίσκου.

Οι Banco SantanderEurobankNordeaKBCBanco BPMIBK  Industrial Bank of KoreaAttijariwafaSCBSIAM Commercial BankAbu Dhabi Commercial BankCredit Agricole κ.ά. είναι μερικά από τα ονόματα της ισχυρής αυτής συμμαχίας τραπεζών, με συνολικό ενεργητικό άνω των 4 τρισ. ευρώ, σχεδόν 20 φορές το ελληνικό ΑΕΠ…

Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο TCA μέσω της Eurobank, την ελληνική τράπεζα με την ισχυρότερη σήμερα διεθνή παρουσία. Η Eurobank είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Club και έχει αποκλειστικά δικαιώματα συμμετοχής για την Ελλάδα και την Κύπρο, εξέλιξη που αποτελεί μέτρο αξιοπιστίας για τον Όμιλο και ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Trade Club θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 8 & 9 Νοεμβρίου, η 3η κατά σειρά Γενική Συνέλευση των μελών του, στο Μέγαρο Μποδοσάκη. Μία τραπεζική συνάντηση που διοργανώνει η Eurobank, προσφέροντας την ευκαιρία στις ξένες τράπεζες και σε μεγάλους πελάτες τους, να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή Go International για τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών.

Οι επιχειρηματικές συναντήσεις, που πέρυσι είχαν γίνει στην Κρήτη (Go in Crete) φέτος θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη – Go in Thessaloniki στις 12 – 14 Νοεμβρίου 2018.

Φωτογραφία από τις συναντήσεις B2B που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Go In Crete το 2017

Η εθνική προτεραιότητα και το Trade Club Alliance

Στην αφετηρία του νέου οικονομικού κύκλου και με κεντρική επιδίωξη μια δυναμική επανεκκίνηση, η στήριξη της κρίσιμης μάζας υγιών εξωστρεφών επιχειρήσεων, είναι εθνική προτεραιότητα.

Οι τράπεζες προσαρμόζοντας εγκαίρως τη λειτουργία τους στους νέους ψηφιακούς δρόμους, έχουν νευραλγικό ρόλο στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου με γρήγορο αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο, διευκολύνοντας, στο συναλλακτικό τουλάχιστον μέρος, τους πελάτες τους να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους σε απολύτως ασφαλές περιβάλλον κερδίζοντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα. Μπορούν να πιστοποιούν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των συναλλασσομένων –εξαγωγέων και εισαγωγέων αντίστοιχα- μπορούν να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά μέσα σε λίγες ώρες όλες τις τραπεζικές συναλλαγές που απαιτούνται και ταυτόχρονα να παρέχουν εγγυήσεις και χρηματοδοτήσεις διευκολύνοντας και στηρίζοντας τις δραστηριότητες των πελατών τους.

Αναμνηστική φωτογραφία από την 1η Γενική Συνέλευση του Trade Club Alliance που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο στα κεντρικά της Banco Santander στη Μαδρίτη

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, εξερχόμενες από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης στην οικονομία, η δυνατότητα να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με οδηγό την εξωστρέφεια, ενισχύοντας στο μέγιστο βαθμό τη διεθνή δικτύωση, αναβαθμίζει το ρόλο τους και τις καθιστά ρυθμιστικό παράγοντα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Παράλληλα,  στηρίζοντας αποτελεσματικά και αξιόπιστα όσες ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον αναπτυξιακό κύκλο έχουν στη διάθεσή τους τα κατάλληλα εργαλεία και την απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη.

Όσο κτίζονται διεθνείς συμμαχίες και αποκαθίσταται η ομαλότητα, τόσο θα αυξάνονται όχι μόνο οι χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες σύνθετης υποστήριξης των επιχειρήσεων με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες. Τη στρατηγική αυτή ενίσχυσης της εξωστρέφειας έχει υιοθετήσει  η Eurobank από την αρχή ακόμη της κρίσης, ενώ η παρουσία των 14 μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων για μία περίπου εβδομάδα στην Ελλάδα, καθιστά τη χώρα κόμβο διεθνούς εμπορίου.

Σημειώνεται ότι το TCA καλύπτει ήδη ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Βόρεια και Δυτική Αφρική, Κίνα, Σκανδιναβία, Ασία και πολλές ευρωπαϊκές αγορές – στόχους. Έως το τέλος του 2018 το δίκτυο θα έχει επεκταθεί περαιτέρω στην Ασία ενώ αναμένεται να καλύψει όλη την περιοχή της ΕΕ. Σήμερα έχει εντάξει ενεργά πάνω από 12.000 εταιρείες παγκοσμίως ενώ συνολικά 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν μέχρι το τέλος του 2020.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις