Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τρεις τρόποι για να πληρωθεί εφέτος ο φόρος εισοδήματος – Σε ρύθμιση ένας στους τέσσερις φορολογούμενους

TAXIS εφορία

Η αδυναμία πολλών φορολογουμένων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Αρχή, να αναζητήσουν τρόπους διευκόλυνσης τους προκειμένου να μην συσσωρευτούν τα χρέη και καταστεί αδύνατη η αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τέσσερις φορολογούμενους που χρωστούν στην Εφορία για να γλιτώσει από τον εφιάλτη των δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων έχει ρυθμίσει τις οφειλές του σε δόσεις. Ένας στους δύο οφειλέτες κινδυνεύουν με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από κατασχέσεις μέχρι ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Οι φορολογούμενοι αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της υπερφορολόγησης και στο σκηνικό αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί διευκολύνσεις. Ενεργοποίησε χθες την ηλεκτρονική εφαρμογή πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών μέσω καρτών (χρεωστικών ή πιστωτικών), απευθείας μέσω Τaxis και το επόμενο χρονικό διάστημα προχωρά στην αντίστοιχη εφαρμογή και για οφειλές οι οποίες έχουν μπει σε δόσεις. Μέσω της εφαρμογής ο φορολογούμενος μπορεί να εξοφλήσει ολικά ή μερικά την οφειλή του, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων όπως έχει όταν πληρώνει τους φόρους μέσω πιστωτικής κάρτας στην τράπεζα.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προωθεί τη σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εφόσον οι φορολογούμενοι ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών την οποία τηρούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, 861.000 ΑΦΜ βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών. Σε σχέση με τα 3,9 εκατομμύρια των οφειλετών, περίπου ένας στους τέσσερις . Συγκεκριμένα, 383.400 ΑΦΜ. βρίσκονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, 427.063 βρίσκονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ 50.767 Α.Φ.Μ. έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 24 δόσεις.

Στο μεταξύ ο χρόνος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων τρέχει. Περισσότεροι από 35.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να τελειώνουν μια ώρα νωρίτερα από τη φορολογική τους υποχρέωση, υποβάλλοντας τη δήλωση τους από τις πρώτες κιόλας ημέρες που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά δείχνει ότι από τους πρώτους που υποβάλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό και εύκολη δήλωση, δηλαδή οι περισσότεροι κωδικοί του Ε1 είναι προσυμπληρωμένοι. Δηλαδή, δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Από τις 32.281 εκκαθαρισμένες δηλώσεις:

– Σχεδόν έξι στους δέκα είχαν μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

– Ένας στους τέσσερις καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2017. Ο φόρος για αυτούς τους φορολογούμενους αγγίζει κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ.

– Το 15% θα λάβουν επιστροφή φόρου περίπου 300 ευρώ.

Ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης, ο φορο-λογαριασμός για όσους έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα αρχίσει να εξοφλείται από το τέλος Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει. Η πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου).

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο τους σε περισσότερες δόσεις κάνοντας χρήση είτε της πιστωτικής τους κάρτας είτε της πάγιας ρύθμισης στην οποία πλέον μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Πιο συγκεκριμένα, ο φετινός

1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί:

– στο ταμείο της τράπεζας (επιβαρύνεται με προμήθεια έως 3 ευρώ) ή

– μέσω e-banking ή

– με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) απευθείας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του φορολογούμενου στο Taxis (χωρίς διευκόλυνση δόσεων).

2. Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.

3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις