Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Τρία σημεία κλειδιά που θα κρίνουν την καθαρή έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο

Μνημόνια

Μετά από 7,5 χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς Μνημονίων, είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις της χώρας με τους δανειστές βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, ενώ η εικόνα της οικονομίας δείχνει να αν μη τι άλλο να έρχεται σε ισορροπία.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί παίζουν το «χαρτί» της καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, κάτι που δεν φαίνεται να βλέπουν με κακό μάτι και οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ.

Όλοι γνωρίζουν ότι ένα καθεστώς εποπτείας θα υπάρχει, αλλά εκείνο που θα κρίνει την επόμενη ημέρα για την χώρα, αν θα έχει ή όχι την δυνατότητα να βγει στις αγορές από μόνη της και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί αν συμβεί και αυτό διότι οι ανάγκες έστω και αν δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, εντούτοις θα ήταν παρακινδυνευμένο να συμβεί και αυτό διότι από το 2022 και μετά οι ανάγκες είναι μεγάλες και πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από δανεισμό, παρά μόνο από ένα συνδυασμό και με υψηλά πλεονάσματα.

Οι δανειστές δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να φύγουν … και μετά από λίγο να ξανάρθουν. Προκειμένου αυτό να μην συμβεί προτάσσουν τρία βασικά σημεία (τα θέλω τους) για να τα ανταλλάξουν με την πολυπόθητη ρύθμιση χρέους. Έτσι οι ανάγκες για ένα μεγάλο διάστημα – πάνω από 10 χρόνια – θα είναι απόλυτα ελεγχόμενες και η πιθανότητα να χαθεί ξανά ο δρόμος για την ελληνική οικονομία, αν δεν έχει εξανεμισθεί τουλάχιστον να έχει περιοριστεί.

Το πρώτο και το καλύτερο «κλειδί» ακούει στο όνομα ανάπτυξη. Εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο βιώσιμης το 2018, διότι εφέτος τα στοιχεία δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο, τότε ο δρόμος θα είναι πιο εύκολος.

Το δεύτερο σχετίζεται με τις τράπεζες. Να θυμίσουμε ότι ακόμη υπάρχουν capitals control, ενώ ο κίνδυνος για μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση όχι μόνο δεν έχει φύγει, αλλά παραμένει ως εφιάλτης. Ο ομαλή εξέλιξη των πλειστηριασμών σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μπορεί να διώξει από τον συννεφιασμένο ορίζοντα και αυτό το θέμα.

Τρίτο και τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο, είναι να παραμείνει η κυβέρνηση προσηλωμένη στο στόχο της και να μην αρχίζουν να την επηρεάζουν οι εκλογικές σειρήνες. Οι δανειστές το τελευταίο που θέλουν είναι να μπει η Ελλάδα σε εκλογική περιπέτεια ή σε μακρύ εκλογικό δρόμο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις