Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τριετίες: Αυξήσεις έως και 30% τον χρόνο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Τριετίες: Αυξήσεις έως και 30% τον χρόνο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

Αυξήσεις έως και 30% θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου του 2024 με το ξεπάγωμα των τριετιών, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν συμπληρώσει από το 2012 και μετά εννέα χρόνια εργασίας.

Όμως, μικρότερες αυξήσεις θα δουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, όσοι σε αυτό το διάστημα συμπληρώσουν 3 χρόνια εργασίας, θα λάβουν αύξηση 10%, όσοι δύο τριετίες, θα λάβουν αύξηση 20% και βέβαια όσοι έχουν συμπληρώσει 3ετίες, δηλαδή 9 χρόνια εργασίας θα λάβουν σωρευτική αύξηση 30%.

Μέχρι σήμερα οι μισθολογικές τριετίες δίδονται μόνο σε όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία έως το Φεβρουάριο του 2012. Με βάση την σημερινή νομοθεσία, για επανέλθουν οι τριετίες, θα έπρεπε η ανεργία να «πέσει» κάτω από το 10%.

Μέχρι σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά.

Αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι που πρωτοπροσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχουν απωλέσει το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012.

Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργούσε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους.

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

·       Από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, όσοι έχουν προϋπηρεσία μία τριετία θα λάβουν αύξηση 78 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.092 ευρώ τον χρόνο.

·       Όσοι έχουν δύο τριετίες θα λάβουν αύξηση 156 ευρώ ή 2.184 ευρώ τον χρόνο, ενώ

·       Όσοι έχουν τρεις 3ετίες θα δουν αύξηση 234 ευρώ και 3.276 ευρώ τον χρόνο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξειδικευτεί από το υπουργείο Εργασίας 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις