Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Δεν είναι ταξικά τα μέτρα, προτιμήσαμε να κάνουμε πολλές μικρές αυξήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

“Δεν είναι ταξικά τα μέτρα. Ο φόρος εισοδήματος είναι προοδευτικός. Στο νομοσχέδιο βάλαμε πολύ λίγο φόρο στα μικρά εισοδήματα και προσπαθήσαμε να κάνουμε μια ανακούφιση”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. “Στο Ασφαλιστικό προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, παρά τα όσα ήθελε το ΔΝΤ”, συμπλήρωσε.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και σε ό,τι αφορά στο θέμα του αφορολόγητου και για τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί εάν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ ο κ. Τσακαλώτος είπε πως έκανε τη δήλωση καθώς το ΔΝΤ ήθελε αφορολόγητο στα 6.100 και έπρεπε να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Ουσιαστικά ο υπουργός έκανε λόγο για μια δήλωση στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης σε μια προσπάθεια να μην πέσει όπως πίεζε το ΔΝΤ για όλους το αφορολόγητο στα 8.100 ευρώ.

Στο θέμα των ανατιμήσεων με παράλληλη αύξηση φόρων και τελών ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι αυξήσεις έχουν συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι. Προτιμήσαμε, τόνισε ο υπουργός να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε ρεύμα και νερό ή να γίνουν μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις ή άλλες αυξήσεις φόρων, αλλά να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ που απαιτούσαν οι δανειστές με μικρές αυξήσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Σε ό, τι αφορά στον επαναπατρισμό χρημάτων από το εξωτερικό ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έπρεπε πρώτα να γίνει ο έλεγχος στις λίστες, ενώ όσοι επιλέξουν να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τα χρήματά τους θα φορολογηθούν κανονικά και δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση έναντι άλλων.

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα μπούνε τον Ιούνιο, για τις ηλεκτρονικές κάρτες, τον επαναπατρισμό χρημάτων και το λαθρεμπόριο καπνού θα κινηθούν στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είπε ο υπουργός.

Στο θέμα του  ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε:“Δεν θα χρυσώσω το χάπι. Δεν ξέρω αν είναι αντισυνταγματικό το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά”. Τόνισε ωστόσο ότι “οι δανειστές έχουν δίκιο στο ζήτημα λέγοντας ότι δεν είναι καλό να έχεις πολλούς συντελεστές”.

Ο κόσμος της Αριστεράς έχει λόγους να είναι υπερήφανος για την κυβέρνηση αυτή, είπε ο υπουργός Οικονομικών, και για την στάση της στο μεταναστευτικό και στο ασφαλιστικό και στα φορολογικά, σας έφερα το παράδειγμα του αφορολόγητου, αν και μπορεί να μην σας έπεισα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

 Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επιπλέον μέτρων της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου σε ξένα Funds, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα βρεθεί τρόμος να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε