weather-icon °C AΘΗΝΑ

Τσακαλώτος: Θέμα… πειθούς οι συντάξεις! Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls

Τσακαλώτος: Θέμα… πειθούς οι συντάξεις! Έρχεται νέα χαλάρωση των capital controls

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για τις συντάξεις, ένα «καυτό» θέμα. Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική το Σάββατο (15.09.2018) λέει πως η συζήτηση για το αν θα μειωθούν ή όχι είναι ακόμα σε εξέλιξη. Και σημειώνει πως η Γερμανία έχει… ειδικό βάρος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, είναι θέμα πειθούς και όχι επιβολής.

Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, χωρίς κατάργηση του συνόλου των προγραμματισμένων για το 2019 αντιμέτρων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει: «όπως είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όχι μόνο έχουμε φθάσει στο 3,5%, αλλά έχουμε και δημοσιονομικό χώρο να υλοποιήσουμε μεγάλο κομμάτι των αντίμετρων, τόσο με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, όσο και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτή η συζήτηση είναι εν εξελίξει».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ

Ο ρόλος του Βερολίνου, θα είναι καθοριστικός. Η Γερμανία, άλλωστε έχει ειδικό βάρος σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης. Υπάρχει κι ένα… «αλλά» όμως. Και αυτό είναι ότι «το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μια επιτήρηση τόσο των στόχων, όσο και των μέσων επίτευξής τους, περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις χώρες». Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι «το 3,5% (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα) και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει». «Αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει «εν συντομία είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Τα νούμερα που… «βγαίνουν», ο ΕΝΦΙΑ και τα capital controls

Προφανώς βγαίνουν τα νούμερα της ποσοτικοποίησης των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι «βγαίνουν ακριβώς επειδή έχουμε πάρει ως βάση υπολογισμού τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο έχουμε ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο» και προσθέτοντας «εάν μετά τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις αυτός ο χώρος διευρυνθεί – που δεν αποκλείω – τόσο το καλύτερο».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξαγγέλλει μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020. Όπως λέει, από το 2020 τα νοικοκυριά με χαμηλή περιουσία θα δουν «το μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με φέτος, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι της τάξης του 30%».

Παράλληλα, μεταθέτει για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης και των μισθωτών και των συνταξιούχων προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών

Εξαγγέλλει, επίσης, νέα χαλάρωση των capital controls πολύ σύντομα με την οποία «θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Πυρά στον Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών επιτίθεται στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή. Όπως λέει, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής».

«Αν είχε επιλεγεί η προληπτική γραμμή τότε δεν θα είχαμε πάρει τη συμφωνία για το χρέος, δεν θα μας είχαν αναβαθμίσει οι οίκοι αξιολόγησης και θα είχαμε υψηλότερα επιτόκια τόσο για τα ομόλογά μας, όσο και για τις τράπεζες. Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία θα με ανησυχούσαν πολύ περισσότερο αν είχαμε ακούσει τον κύριο Στουρνάρα και είχαμε πάρει την προληπτική γραμμή πίστωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Μητσοτάκης και οι εκλογές

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτήσει τις δικές του «πιο γενναιόδωρες» εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και να απαντήσει στο αν θεωρεί ότι θα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και το 2020 «καθώς – από την προσωπική του αίγλη και μόνο – ξαφνικά θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και θα ζήσουμε εμείς καλά κι εκείνοι καλύτερα;».

Ερωτηθείς για το πότε πιστεύει ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για τη διεξαγωγή εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά… αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα. Στην απάντησή του ρίχνει το βάρος κυρίως στην οριοθέτηση στόχων εντός συγκεκριμένου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία εντός και εκτός της χώρας.

«Από τη μακροοικονομική πλευρά ξέρουμε τον δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για τα 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα τα ανακοινώσαμε με το μεσοπρόθεσμο, όχι προεκλογικά, αλλά σχεδόν στο μέσο της τετραετίας. Από τη πλευρά της ανάπτυξης το σχέδιό μας είναι ξεκάθαρο και περιγράφεται στην αναπτυξιακή ολιστική στρατηγική, η οποία συμπεριλαμβάνει και την κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός) οπότε όλοι ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν. Δεν θα έλεγα ότι ισχύει το ίδιο και για την αξιωματική αντιπολίτευση», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.

#TAGS MM