Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσεχία: Επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξής της στην Ευρωζώνη

Τσεχία: Επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξής της στην Ευρωζώνη
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην πρώτη του πρωτοχρονιάτικη ομιλία από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ (Petr Pavel) τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ευρωζώνης στη χώρα του.

«Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγήσουν στην εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», τόνισε χθες (01.01.24) ο 62χρονος Τσέχος πρόεδρος για μια χώρα με ανοικτή και προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία (σ.σ. Τσεχία), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, το ενιαίο νόμισμα (σ.σ. ένταξη στην Ευρωζώνη) είναι το «λογικό μέλλον», σημείωσε.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πάβελ βρίσκεται στο τιμόνι του κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με περίπου 10,8 εκατομμύρια κατοίκους από τον Μάρτιο του 2023.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει το δικό της νόμισμα, την κορώνα. Όταν εντάχθηκε στην ΕΕ πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η Πράγα ανέλαβε τη δέσμευση να υιοθετήσει το ευρώ, χωρίς όμως να οριστεί χρονοδιάγραμμα. Η φιλελεύθερη-συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα δεν μπόρεσε ακόμη να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία-στόχο για την ένταξη στο ευρώ, υπενθυμίζει ο γερμανικός τύπος.

Ωστόσο, μια τροποποίηση του νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους επιτρέπει στις εταιρείες που πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους σε ευρώ να τηρούν τους λογαριασμούς τους στο νόμισμα αυτό. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο, πολλές μεγάλες εταιρείες τιμολογούν ήδη η μία την άλλη σε ευρώ ούτως ή άλλως.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις