Οικονομία

Βάιτμαν: Η μπάλα είναι στην Αθήνα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν απλά να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές και εξαρτάται από την κυβέρνηση στην Αθήνα να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Ερωτηθείς για τις φωνές που ακούγονται εκτός Ευρώπης υπέρ του να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Βάιντμαν είπε: «Δεν μπορεί πάντα να είναι το θέμα απλά να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

«Η προοπτική μιας διατηρήσιμης σταθεροποίησης της Ελλάδας είναι καθοριστική» είπε ο Βάιντμαν, απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις που του έθεσε το Reuters ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) την επόμενη εβδομάδα στη Δρέσδη της Γερμανίας.

«Αυτό απαιτεί βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, υγιή δημόσια οικονομικά και καλύτερες διοικητικές δομές. Και το ΔΝΤ έχει σωστά προτείνει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, η μπάλα είναι ξεκάθαρα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αστάθεια σε κάποιες χρηματοοικονομικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των αποδόσεων για τα γερμανικά ομόλογα, ο Βάιντμαν εξήγησε ότι αυτό αντανακλά μια διόρθωση των υπερβολών.

«Η παρέκκλιση από αυτά τα επίπεδα ασυνήθιστα χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να βοηθήσει να οξυνθεί και πάλι η συνειδητοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών για τους κινδύνους» δήλωσε.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο σκεπτικισμός του για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ήδη γνωστός, προσθέτοντας, ωστόσο: «Αναφορικά με την αξιοπιστία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μου φαίνεται ότι λίγο θα βοηθούσε εάν εκφράζονταν συνεχώς αμφιβολίες για μια ειλημμένη απόφαση».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα