Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη προς στην Ευρωζώνη

Βελτιώθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη προς στην Ευρωζώνη

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Eυρωζώνη βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η περιοχή μπορεί να οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o δείκτης κλίματος στην Eυρωζώνη που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα (08.01.24) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξήθηκε στο 96,4, την καλύτερη μέτρηση από τον Μάιο και υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 94, σηματοδοτώντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη στην εν λόγω περιοχή.

Το άλμα προήλθε από αυξήσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Ο συνδυασμός της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχουν επιβαρύνει τη ζώνη του ευρώ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι η ΕΕ έκλεισε το 2023 σε ύφεση με δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις αφαίρεσαν τη στήριξη για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στην αύξηση των τιμών καταναλωτή σε ολόκληρη την περιοχή υπογραμμίζουν το δύσκολο τελευταίο μίλι προς τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις