Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Βγαίνει από το συρτάρι η επένδυση “μαμούθ” στην Αφάντου

Βγαίνει από το συρτάρι η επένδυση “μαμούθ” στην Αφάντου

Μετά από καθυστερήσεις έξι ετών, από τότε που πλειοδότησε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ο Έλληνας ομογενής Μερκούριος Αγγελιάδης, ανασύρει από τα συρτάρια του τα σχέδια για την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης – μαμούθ στην Αφάντου της Ρόδου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πολυτελείς σουίτες και εγκαταστάσεις γκολφ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Αφορμή για να ενεργοποιήσει εκ νέου τα σχέδια που τόσο καιρό είχαν «παγώσει», αποτέλεσε η θετική στάση του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του και τον διαβεβαίωσε ότι «η επένδυση θα γίνει».

«Έργο ψυχής»

Το διάστημα που μεσολάβησε από το 2014, που η M.A.Angeliades Inc, πλειοδότησε στο διαγωνισμό, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας απογοητεύτηκε πολλές φορές από τις μεγάλες καθυστερήσεις που προκαλούσαν η γραφειοκρατία και η αρχαιολογία. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί ενεργό το επενδυτικό του ενδιαφέρον λέγοντας μάλιστα, ότι «καλό είναι να μην περάσει κι άλλος χρόνος για να μην χαθεί ο ενθουσιασμός».

Η επένδυση, εξάλλου, αποτελεί γι’ αυτόν «όνειρο ζωής», όπως συνηθίζει να λέει, λόγω της έντονης επιθυμίας του για να δημιουργήσει κάτι ωραίο για το νησί, με το οποίο διατηρεί δεσμούς, αφού η αδελφή του ζει ακόμα στη Ρόδο και ο ίδιος κατάγεται από τη γειτονική Σύμη.

Την έκταση στην Αφάντου, την εντόπισε πριν από 27 χρόνια. Μάλιστα, ο Μ. Αγγελιάδης απευθύνθηκε τότε στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας να αναλάβει να «ξαναζωντανέψει» το εγκαταλελειμμένο κτίριο. Όμως ουδέποτε έλαβε απάντηση κι έτσι όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός το 2014, έλαβε μέρος για να διεκδικήσει την έκταση προσφέροντας μάλιστα, 11,7 εκατ. ευρώ περισσότερα από το δεύτερο κατά σειρά πλειοδότη.

Το master plan προβλέπει τρία ξενοδοχεία, αυτόνομες σουίτες που θα απευθύνονται σε υψηλά βαλάντια, γήπεδο γκολφ, μαρίνα, ορειβατικό περίπατο, ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για άτομα με ειδικές ανάγκες, λόγω της ευαισθητοποίησης του Μ. Αγγελιάδη σε θέματα αναπηρίας.

«Αμερικανικό όνειρο»

Ιδιοκτήτης σήμερα μιας από τις 300 μεγαλύτερες εργολαβικές εταιρείες της Αμερικής, ο Μ. Αγγελιάδης ή Μάικ, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής με περιουσία που φθάνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Γεννήθηκε στη Σύμη, μετανάστευσε όμως στην Αμερική σε μικρή ηλικία, κυνηγώντας το «αμερικάνικο όνειρο». Αρχικά έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, όπως ελαιοχρωματιστής, επισκευαστής πλοίων και άλλα, λαμβάνοντας ως πρώτο μισθό 85 σεντς την ώρα.

Από τον πατέρα του έμαθε την τέχνη του ξυλουργού, ενώ στη συνέχεια δούλεψε σε οικοδομή, οπότε και κατάλαβε ότι η δουλειά αυτή του αρέσει. Το 1965 ιδρύει την ANT Construction, αναλαμβάνοντας την ανέγερση κατοικιών και την ανακαινίσεις εστιατορίων. Το 1969 ιδρύει την Magnetic Construction Corp., με την οποία χτίζει πάνω από 200 εστιατόρια σε 3 πολιτείες, ενώ το 1991 ιδρύει την κατασκευαστική εταιρεία M.A. Angeliades Inc.

Για την καταγωγή του δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος, γι’ αυτό και αποτελεί ενεργό μέλος της Ελληνικής Κοινότητας κι έναν εκ των ιδρυτών της Archangel Michael Greek Orthodox Church στο Ρόσλιν της Νέας Υόρκης.  Σε μία από τις ανακαινίσεις το 1967, σε σπίτι στην Αστόρια γνώρισε τη γυναίκα του, την Ελευθερία (Λίμπι), Ελληνίδα, γεννημένη στην Αμερική, με την οποία παντρεύτηκαν το 1970 και απέκτησαν τέσσερις κόρες τη Φαίδρα, την Αργυρώ, την Ειρήνη και την Ιλιάνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις