Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Βουλγαρία: Τέλος στα υψηλά τέλη στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο

Βουλγαρία: Τέλος στα υψηλά τέλη στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο
Φωτογραφία-iStock

Τέλος στο “σίριαλ” του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της έδωσε χθες (11.12.23) η κυβέρνηση στη Βουλγαρία, καθώς πήρε πίσω τα υψηλά τέλη μετακόμισης που είχε ανακοινώσει αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών περίπου η Σόφια ανήγγειλε την επιβολή “εκδικητικού” μετακομιστικού τέλους της τάξης των 10 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη Βουλγαρία προς άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σερβία.

Το συγκεκριμένο τέλος θα αύξανε σημαντικά το κόστος για ορισμένους εισαγωγείς, ανάμεσά τους και ελληνικών ενεργειακών ομίλων.

Η κίνηση αποφασίστηκε αρχικά ως αντίποινα για τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών προς την ίδια τη Βουλγαρία το 2022, όταν αρνήθηκε να πληρώσει τη Gazprom με ρούβλια αντί για ευρώ που ήθελαν οι Ρώσοι.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει μέχρι νεωτέρας τα νέα τέλη.

Συγκεκριμένα, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσαν ότι «εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όταν μας προσφέρει ολοκληρωμένο μηχανισμό, θα τα εφαρμόσουμε. Τα τέλη αυτά δεν πρέπει να είναι μονομερή εκ μέρους της Βουλγαρίας. Θα ακολουθούμε την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της παράταξης «Συνεχίζουμε την αλλαγή», Κίριλ Πετκόφ.

Τη νομιμότητα του μέτρου είχαν αμφισβητήσει Έλληνες και διεθνείς ειδικοί, καθώς στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται μονομερής επιβολή δασμού, παρά μόνο μετά από συνεννόηση με τις Βρυξέλλες.

Ως εκ τούτου, απομακρύνεται πλέον ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή του αερίου που πληρώνει η Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του αερίου στην Ευρώπη κατά το τελευταίο διάστημα αποτελεί μια θετική είδηση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις