Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Βουτιά 14% για το φυσικό αέριο, μικρή πτώση σε πετρέλαιο και ρεύμα

Βουτιά 14% για το φυσικό αέριο, μικρή πτώση σε πετρέλαιο και ρεύμα

Η χθεσινή ημέρα ήταν μία από τις ελάχιστες την περίοδο της κρίσης όπου ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο κινήθηκαν πτωτικά, δημιουργώντας προσδοκίες ότι ίσως τελικά μπορεί τα πράγματα για τον φετινό χειμώνα δεν είναι τόσο ζοφερά όσο αρχικά φαινόταν.

Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα κινήθηκαν πτωτικά, ενώ νέα ενίσχυση υπήρξε και για το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα βρέθηκε μία ανάσα από το 1,04 έναντι του δολαρίου.

Βέβαια αναλυτές εκτιμούν ότι πως ίσως η χθεσινή εξέλιξη απλά ήταν μία μικρή ανάπαυλα πριν την καταιγίδα που θα έρθει στην Ευρώπη, μαζί με την έλευση του χειμώνα.

Βουτιά στο φυσικό αέριο, πτώση και στο ρεύμα

Η τιμή του φυσικού αερίου κινήθηκε πτωτικά, μετά από ένα 2ήμερο ισχυρής ανόδου που έφερε την τιμή του αερίου πάνω από τα 120 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τελικά έκλεισε στα 106,65 ευρώ η MWh σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 14,064%. Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι η προηγούμενη άνοδος, ήταν τεχνικού χαρακτήρα και ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση στις αγορές, δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου τους τελευταίους 3 μήνες παρουσιάζει συνεχή πτώση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 ευρώ η MWh, από 350 ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος σημείωσε πτώση μετά από ένα 3ήμερο ανόδου και βρίσκεται πλέον στα 247 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν, σκοπεύει να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στο πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τις τιμές φυσικού αερίου, ως μέσο για τη συγκράτηση των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και για την ικανοποίηση των κυβερνήσεων σειράς χωρών, που έχουν ζητήσει το αμφιλεγόμενο εργαλείο.

Οι ακριβείς παράμετροι του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς ως προς το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου (TTF) θα δημιουργηθούν εμπροσθοβαρώς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθυστέρησης από τις μακρόσυρτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο μοιράστηκε στα κράτη μέλη προχθές Τρίτη.

Θα υπάρχουν επίσης δικλείδες ασφαλείας ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η ασφάλεια των προμηθειών και των ροών αερίου προς την Ευρώπη.

Μικρή μείωση στο πετρέλαιο

Από την άλλη πλευρά η τιμή του Brent βρέθηκε στα επίπεδα των 91,5 δολαρίων το βαρέλι, για να ανακτήσει εν συνεχεία μέρος αυτών και να κλείσει στα 92,67 δολάρια.

Στην αντλία συνεχίστηκε η πτώση, έστω και με χαμηλές ταχύτητες. Στην Αττική η διαφορά ανάμεσα σε βενζίνη και diesel κίνησης βρίσκεται πλέον στα επίπεδα των 10 λεπτών το λίτρο, μία εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί και στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο σύνολο της χώρας διαμορφώνεται στα 2,102 ευρώ, ενώ το diesel κίνησης είναι στα 2,059 ευρώ.

Στην Αττική η μέση τιμή για την βενζίνη είναι στα 2,067 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης είναι στα 2,106 ευρώ. Σε πολλά πρατήρια πάντως με μεγάλη κίνηση και συχνές αλλαγές τιμών, το diesel είναι στα 1,9 ευρώ και η βενζίνη στα 2 ευρώ.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις