Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Βουτιά» στα χρηματιστήρια καθώς επέτρεψαν οι ανησυχίες στις αγορές για την Ουκρανία

«Βουτιά» στα χρηματιστήρια καθώς επέτρεψαν οι ανησυχίες στις αγορές για την Ουκρανία

Κάτι λιγότερο από 48 ώρες κράτησε το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να πιστεύουν ότι τελικά αποφεύχθηκε η πολεμική ένταση στα σύνορα Ουκρανίας με την Ρωσία.

Χθες επέστρεψαν οι ανησυχίες στις αγορές με αποτέλεσμα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν ισχυρές απώλειες, όπως επίσης και τα εμπορεύματα.

Κόντρα στο ρεύμα, όπως συμβαίνει άλλωστε σε περιόδους κρίσης και ειδικά όταν υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου, ο χρυσός εκτοξεύθηκε στα ύψη υπερβαίνοντας τα 1.900 δολάρια η ουγκιά, κάτι που είχε να συμβεί από πέρυσι το Μάιο.

Σε ότι αφορά τα χρηματιστήρια ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε απώλειες 622,24 μονάδων ή 1,78%, στις 34.312,03 μονάδες. Ο S&P 500 κινήθηκε επίσης πτωτικά χάνοντας 95,71 μονάδες ή 2,14%, στις 4.379,30, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατ 407,38 μονάδες ή 2,88%΄και έκλεισε , στις 13.716,72 μονάδες.

Φόβοι για πολεμική σύγκρουση

Βασική αιτία που οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών και επενδυτικών προϊόντων είναι η κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, περιέγραψε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ολόκληρο πιθανό σχέδιο από πλευράς Ρωσίας για το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει και να διεξαγάγει μια εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο ταυτόχρονα πρότεινε συνάντηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε ευρωπαϊκό έδαφος, δημιουργώντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υφίσταται διπλωματική διέξοδος.

Οι αναφορές Μπλίνκεν ακολούθησαν τη νέα προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για «πολύ μεγάλη» απειλή ρωσικής εισβολής σε άμεσο χρόνο.

Οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τον χρυσό να ενισχύεται άνω του 1% και την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίρροπα με την τιμή του, να υποχωρεί κάτω του 2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2% στα 91,76 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο του περασμένου Μαΐου, σημειώνοντας άνοδο 1,6% στα 1.902 δολάρια η ουγκιά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,97% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1368 δολάρια.

Στα θετικά νέα της ημέρας τις ΗΠΑ είναι και οι ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας. Κατά μέσο όρο 145.769 νέες μολύνσεις την ημέρα, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου είχαν ξεπεράσει τις 700.000.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις