Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Βρυξέλλες – σήμερα: Πόλεμος στην Ουκρανία και χρέος «μαγειρεύουν» την οικονομία το 2024

Βρυξέλλες – σήμερα: Πόλεμος στην Ουκρανία και χρέος «μαγειρεύουν» την οικονομία το 2024

Το 48ωρο που «τρέχει» σήμερα και αύριο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πως θα «περπατήσει» η οικονομία της Ευρωζώνης το 2024.

Η Σύνοδος Κορυφής και η σύγκλιση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, μέχρι αύριο θα έχουν καθορίσει το δημοσιονομικό και νομισματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης το 2024. 

Στην Σύνοδο Κορυφής δύο καυτά ζητήματα παραμένουν ανοικτά χωρίς εμφανή δυνατότητα συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχουν «κλείσει» μέχρι αύριο όταν θα τελειώνει η Σύνοδος στις Βρυξέλλες:

  • η συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και
  • η συμφωνία για διασφάλιση συνέχειας της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα στην Φρανκφούρτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ – σήμερα το απόγευμα – θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο προσδοκιών για την αντιστροφή ενδεχομένως της κίνησης των επιτοκίων μετά την κατακόρυφη αύξησή τους, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Fed (χθες) να προβλέψει μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024.

Στις Βρυξέλλες, λόγω της εσωτερικής πολιτικής κρίσης σε Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αναμφίβολα το «βέτο» κατά της αύξησης της χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία από την Ουγγαρία, καθιστά την αναζήτηση συνολικού συμβιβασμού ακόμα πιο δύσκολη και δεν αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, κάποιο πρώιμο αποτέλεσμα σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως το «πλαίσιο» αυτής της φαινομενικά απόλυτης «ασυμφωνίας» είναι υποχρεωμένο να καταλήξει …κάπου. Ακόμα και αν χρειασθεί να «τσαλαπατήσει» κάποιες εθνικές επιδιώξεις.

Διαφορετικά οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το πως και πότε μπορεί να αρχίσει μία διολίσθηση στην ακραία πιεστική αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, παρ’ ότι φαίνεται αναπόφευκτη, δεν θα είναι σε θέση προσδιορισθεί έτσι ώστε να συνδυασθεί αποτελεσματικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ανασφάλεια και αναταραχή στις αγορές στο ήδη αβέβαιο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Στέλεχος της Κομισιόν με το οποίο επικοινώνησε το newsit.gr υποστηρίζει ότι «η επίτευξη συμβιβασμού σήμερα στις Βρυξέλλες είναι μονόδρομος» και «το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ…».

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ σήμερα το απόγευμα, οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι πολύ αργά με στόχο ένα κατ’ αρχήν σχέδιο συμβιβασμού, που όσο αφορά την Ελλάδα ενδέχεται να έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την τελική μορφή του Προϋπολογισμού που ψηφίζεται την Κυριακή στην Βουλή.   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις