Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Χαμός για τη ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων παρά το… επιτόκιο «φαρμάκι»

εφορία

Η ρύθμιση των οφειλών για την Εφορία είναι ήδη γεγονός. Οι ηλεκτρονικές πύλες της νέας πάγιας ρύθμισης εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία σε έως 24 ή 48 δόσεις άνοιξαν το απόγευμα της Τετάρτης και πλέον οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις. 

Το ενδιαφέρον των φορολογούμενων είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικός αριθμός (13.500 ήδη) έχει υπαχθεί στην ρύθμιση. Να σημειωθεί ότι όποιος ενδιαφέρεται να πρέπει να μπει στην πλατφόρμα η οποία προσφέρεται στους οφειλέτες μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) εδώ.

Click4more 24 – 48 δόσεις: Ποιοι αποκλείονται από τη νέα ρύθμιση – Δύο ευκαιρίες για επανένταξη

Να σημειωθεί ότι στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά και όσοι έχουν εντάξει τα χρέη τους στη ρύθμιση των 12- 24 δόσεων από τις 2 Νοεμβρίου 2019 έως και 25 Φεβρουαρίου 2020  και θέλουν να μεταπηδήσουν στις 24 – 48 δόσεις.

Βήμα – βήμα η αίτηση

Όταν ο φορολογούμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει:

  • Ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές) ή των 48 δόσεων (έκτακτες οφειλές).
  • Εφόσον επιλέξει τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση θα εμφανισθούν δύο επιλογές.

Επιτόκιο

Η πρώτη επιλογή αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη επιλογή έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%.

  • Ο ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων
  • Στην επόμενη σελίδα πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης.  Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης η οποία θα πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
  • Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.

Τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, φόροι που προκύπτουν μετά από έλεγχο) ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

  • Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
  • Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται στα 30 ευρώ.
  • Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις