Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Χατζηδάκης: «Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο – καθίσματα στον αιγιαλό» – Οι άξονες του νέου πλαισίου

Χατζηδάκης: «Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο – καθίσματα στον αιγιαλό» – Οι άξονες του νέου πλαισίου

«Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο-καθίσματα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, κος Κωστής Χατζηδάκης.

Η κατάσταση αυτή «έγινε περισσότερο διακριτή πέρσι με το λεγόμενο κίνημα της πετσέτας», τόνισε. “Καταγράφηκαν 1750 παραβάσεις σε 4500 ελέγχους”, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει μία αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους. Έχουμε πολλαπλές αρμοδιότητες», σημείωσε.

Αυτή τη στιγμή, «υπάρχει μια προφορική διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μία οριζόντια απαγόρευσης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στους παλαιούς αιγιαλούς. Μπορεί στο νέο αιγιαλό να αναπτύσσονται δραστηριότητας και πίσω από αυτές υπάρχει καθεστώς υψηλής προστασίας».

Ο κος Χατζηδάκης, σημείωσε πως «κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη φροντίδα μπροστά στο αιγιαλό».

«Στόχος είναι ο συνδυασμός της λελογισμένης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

“Σε σχέση με την προστασία, καθιερώνουμε ένα καινούριο θεσμό: Τις απάτητες παραλίες”, σημείωσε. “Σε περιοχές Natura, το Υπ. Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2024 κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική δραστηριότητα”, τόνισε.

“Πίσω από αυτές τις απάτητες παραλίες, ο παλιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστο. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. Το υπόλοιπο του παλιού αιγιαλού θα προσφέρεται για αξιοποίηση”.

Ο ίδιος σημείωσε πως “θα τίθεται ένα πλαφόν στην παραχωρούμενης έκτασης είναι τα 500 τμ και όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού της.

Ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως «αποκλειστικά η πλειοδοτική διαδικασία θα γίνεται από το ΥΠΟΙΚ ηλεκτρονικά και όχι από τους δήμους”. Θα υπάρξουν «συμβάσεις διαρκείας έως 3 ετών ανάλογα με την περίπτωση», τόνισε ο ίδιος.

Ο «τακτικός καθαρισμός της παραλίας θα είναι μία από τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων».

Αναφορικά με τον έλεγχο – αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογίων, ο κος Χατζηδάκης, “οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες μέσω μίας ειδικής εφαρμογής στο κινητό τους”. 

“Σε περίπτωση καταπάτησης, εφαρμόζεται άμεση καταγγελίας για παράβαση του νόμου”, σημείωσε ο κος Χατζηδάκης. 

“Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος επισήμανε πως “προχωρούμε με βάση τη διαφάνεια” και “πρόσβαση των πολιτών” στις συμβάσεις. Πρόκειται για ένα “σύγχρονο, ευρωπαϊκό πλαίσιο”. 

“Το δημόσιο θα χρησιμοποιεί και σύγχρονες τεχνολογίες, όπως drones” προκειμένου να τηρείται η νομιμότητα. 

“Δεν χάνουν λεφτά οι δήμοι” από το νέο θεσμικό πλαίσιο, τόνισε ο κος Χατζηδάκης. “Το ΥΠΟΙΚ θα έχει κεντρικά την ευθύνη για τους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις”, σημείωσε.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως “δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τα έσοδα” και πως το ζητούμενο είναι να “μπει τάξη” στο πεδίο αυτό.

“Η ανεξέλεγκτη και μπαχαλοποιημένη κατάσταση αποβαίνει σε βάρος της χώρας” σημείωσε. Μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, νομικοί σύμβουλοι θα υποστηρίζουν τις κτηματικές υπηρεσίες, σημείωσε η κα Μαρία Κόλλια, γενική γραμματέας της Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ. Η βεβαίωση των προστίμων θα συντελείται άμεσα (σ.σ. εντός λίγων ωρών), σημείωσε το ίδιο στέλεχος. 

Ο κος Χατζηδάκης επισήμανε πως “θέλουμε να έχουμε καλύτερο σύστημα” στους ελέγχους. Η κα Κόλλια επισημανε πως θα υπάρξουν “μικτά κλιμάκια” στους ελέγχους από υπαλλήλους δήμων, αστυνομίας κλπ. Όποιος και να πηγαίνει όμως για έλεγχο, η απόδοση του προστίμου δεν θα γίνεται σε 2 μήνες, αλλά άμεσα, τόνισε. Το τετραπλάσιο της τιμής της σύμβασης παραχώρησης θα είναι ο κανόνας του ύψους των προστίμων, σημείωσε η κα Κόλλια.  Εκτός αυτού, η μεγάλη διαφορά με το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πως όποιος δεν έχει καθόλου σύμβαση, θα σφραγίζεται εντός 48 ωρών η επιχείρηση του, τόνισε το ίδιο στέλεχος. Τα έσοδα από τις συμβάσεις ανερχόταν στα 12 εκατ. ευρώ πέρσι, σημείωσε η κα. Κόλλια. Ανά τριετία, σε 3.000 ανέρχονται οι παραχωρήσεις, οι οποίες γίνονται, σημείωσε η γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως οι Κυκλάδες βρίσκονται στο top της παραβατικότητας στο πεδίο αυτό. Σε περίπτωση παράβασης για 2η φορά, θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, σημείωσε η κα. Κόλλια. Ανεξαρτήτως δραστηριότητας, όλες οι παραλίες θα πρέπει να έχουν το 50% του χώρου τους ελεύθερες, τόνισε η γ.γ. της Δημόσιας Περιουσίας, ενώ θα τεθεί το “μέτρο” των 6 μέτρων μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Αν είναι συνεχόμενες οι επιχειρήσεις δεν θα καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. της παραλίας αν παραβιάζεται το ανώτατο πλαφόν της επιχειρηματικής “κατάληψης” του χώρου της του 50%.

Με πρωτοβουλία του Υπ. Περιβάλλοντος, θα εναρμονίζεται ο χαρακτήρας της “απάτητης” παραλίας με τον κοινόχρηστό αιγιαλό, μεταξύ άλλων, σημείωσε ο κος Χατζηδάκης. Θα προβλέπεται (σ.σ. στο νέο θεσμικό πλαίσιο) ότι θα γίνεται διαβούλευση με τους δήμους για τις παραχωρήσεις και σε δήμους που θέλουν πολύ να μην επιτρέπουν δραστηριότητες, θα γίνεται σεβαστή αυτή η επιθυμία, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. 

Yπήρχαν παραβάσεις ύψους 900.000 ευρώ, σημείωσε η κα Κόλλια, πχ σε ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, ανέφερε η κα Κόλλια. Θα δίδεται η δυνατότητα σφραγίσματος της επιχείρησης ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής.

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις