Επιχειρήσεις

Χατζής (ΠΟΞ): «Δεν είναι ώρα για να φορολογούμε τα έσοδα»

Την αντίθεσή του στη φορολόγηση των εσόδων εξέφρασε χθες (8.10.2024) ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στη Ζάκυνθο.

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε ότι η προσφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στηρίζει τα δημόσια έσοδα, συνεισφέροντας 10,5 δισ. άμεσα στο ΑΕΠ, ενισχύει την απασχόληση προσφέροντας 225.000 θέσεις εργασίας και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα στα νησιά, αφού το 90% του ξενοδοχειακού ΑΕΠ παράγεται περιφερειακά και σχεδόν το 70% του τουριστικού ΑΕΠ παράγεται σε 3 νησιωτικές περιφέρειες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζής επισήμανε: «Η πραγματικότητα των αριθμών είναι ξεκάθαρη. Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο είναι αυτό που “κρατάει όρθιο” το ισοζύγιο εξαγωγών. Η αλήθεια την οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε είναι πως οι εξαγωγές μειώνονται, οι εισαγωγές αυξάνονται, ο πληθυσμός γερνάει, οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν και οι επενδύσεις σε άλλους παραγωγικούς τομείς είναι αργές. Το γεγονός ωστόσο ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος πετυχαίνει, στηρίζει και προσφέρει, δεν σημαίνει πως μπορεί και πρέπει να επωμίζεται όλα τα βάρη της χώρας».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες που έγιναν στο πλαίσιο της ΔΕΘ για νέες επιβαρύνσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μόνο ανησυχία μας προκαλούν και ασφαλώς μας βρίσκουν απέναντι ομόφωνα ενωμένα και ηχηρά», προσθέτοντας «Την ίδια στάση κρατάμε και για την απροθυμία της πολιτείας να ρυθμίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση».

Ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, γιατί επηρεάζεται άμεσα από το ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας, από τη στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και από τις τάσεις των επισκεπτών που αλλάζουν.

«Μπορεί ο κόσμος να εξακολουθεί να θέλει να ταξιδέψει όμως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Κάθε επιβάρυνση στην τιμή πώλησης του τουριστικού μας προϊόντος έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα μας», σχολίασε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που διακρίνονται σημάδια κόπωσης ακόμη και σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ενώ οι ανταγωνιστές στην ευρύτερη γειτονιά διεκδικούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Όσον αφορά την φορολόγηση των εσόδων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε: «Δεν είναι ώρα για να φορολογούμε τα έσοδα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποφάσεις», αναφερόμενος σε αποφάσεις σχετικά με τις υποδομές των προορισμών, την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών, την αναβάθμιση της ποιότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος, καθώς και την επίλυση του χρόνιου ζητήματος της χρηματοδότησης των ξενοδοχείων μικρότερων κατηγοριών, των μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων που παλεύουν μόνες τους.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο κ. Χατζής θέτει ως στρατηγική προτεραιότητα του ξενοδοχειακού κλάδου τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητάς του. Η καλύτερη επίδοση που έχει η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα είναι στον τουρισμό της, σύμφωνα με το World Economic Forum (WEF), καταλαμβάνοντας τη 28η θέση. Οι υπόλοιποι κλάδους της οικονομίας είναι σε χαμηλότερες θέσεις.

«Πρέπει να επενδύσουμε, λοιπόν, συλλογικά και με μακρόπνοο σχέδιο εκεί που αποδεδειγμένα τα οφέλη μπορούν να είναι πολλαπλασιαστικά και για όλους», καταλήγει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Η Alpha Bank εισάγει το πλαίσιο πράσινων ομολόγων με στόχο την επίσπευση των πρωτοβουλιών βιώσιμης χρηματοδότησης
Το νέο Πλαίσιο στοχεύει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση επενδυτών σε πράσινα ομόλογα παρέχοντας σαφή πορεία για άντληση κεφαλαίων που θα διατίθενται σε έργα με σημαντικά ρητά περιβαλλοντικά οφέλη
Κατάστημα της Alpha Bank
ΣΕΒ: Θετικά αξιολογούν οι επιχειρήσεις την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την δική τους πορεία
Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς δεν διαθέτουν ούτε το μέγεθος και τις υποδομές των μεγάλων, ούτε την ευελιξία και την ταχύτητα αντίδρασης των μικρών
Ο Σπύρος Θεοδορώπουλος