Χωρίς ενοίκιο Φεβρουάριο και Μάρτιο: Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Επιμηκύνεται το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και για τον μήνα Μάρτιο, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η αρχή θα γίνει με τα ενοίκια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται να το μέτρο της μη πληρωμής ενοικίου να ισχύσει και για τον μήνα Μάρτιο. Και αυτό διότι εκτιμάται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι αρκετές επιχειρήσεις θα έχουν κατεβασμένα ρολά για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες ακόμη.

Click4more Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Το μέτρο της μηδενικής πληρωμής ενοικίου ισχύει ήδη για δύο μήνες, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Ειδικά για το Φεβρουάριο ισχύει και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που ήδη άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα. Το μέτρο ανέφερε ότι το μηδενικό ενοίκιο θα ισχύει για εκείνες τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή έως και τις 15 Ιανουαρίου.

Το ίδιο θα συμβεί, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες και για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή έως και τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι στιγμή δεδομένα, για τον Μάρτιο μηδενικό ενοίκιο μάλλον θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις, που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφέ κ.λπ.), επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τις επιχειρήσεις του τουρισμού, ειδικά του εποχικού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία, υπηρεσίες μεταφορών (τουριστικά λεωφορεία), που ενώ θεωρητικά μπορούν να λειτουργήσουν, εντούτοις η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ουσιαστικά έχει ακυρώσει εν τοις πράγμασι αυτή την δυνατότητα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, που απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και είναι σε καθεστώς αναστολής εργασίας θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μηδενικά ή μειωμένα ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν με τον εξής τρόπο:

  • Για εκείνους που εισπράττουν μηδενικά ενοίκια θα εισπράξουν από το κράτος το 80% του αρχικού μισθώματος. Αν δηλαδή κάποια επιχείρηση έπρεπε να πληρώσει ενοίκιο 2.500 ευρώ, δεν θα καταβάλλει τίποτε και ο ιδιοκτήτης θα λάβει από το κράτος 2.000 ευρώ, με απευθείας πίστωση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Το ποσό αυτό θα είναι και πάλι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Η ζημιά για τον ιδιοκτήτη θα είναι 500 ευρώ, αλλά αν ληφθεί υπόψη ο φόρος που θα πλήρωνε ο ιδιοκτήτης, τότε υπό κάποιες συνθήκες μπορεί να έχει και κέρδος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού μισθώματος.
  • Για τους ιδιοκτήτες που θα λάβουν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν σε μετρητά για το 50% της ζημιάς. Δηλαδή για ενοίκιο 2.000 ευρώ θα εισπράξουν από τον ενοικιαστή 1.200 ευρώ και από το κράτος 400 ευρώ. Η ζημιά θα περιοριστεί για μόλις 400 ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενη χρονικό διάστημα, θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι στιγμής για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ εντός του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποζημιωθούν για τη ζημιά που έχουν υποστεί για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους – Πώς στηρίχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους – Πώς στηρίχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας

Ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού υλοποιεί από την έναρξη της πανδημίας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ... Διαβάστε περισσότερα
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις οριστικές αιτήσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση, από την πλευρά των δικαιούχων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 6. Την ανακοίνωση έκανε η Ανεξάρτητη ... Διαβάστε περισσότερα
Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον Απρίλιο τα επιδόματα της Περιφέρειας Αττικής στις επιχειρήσεις

Από τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν να καταβάλλονται τμηματικά τα επιδόματα προς τις επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν από την πανδημία, στο πλαίσιο σχετικού ... Διαβάστε περισσότερα
Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ από την Flexfin σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τιμολόγια και επιταγές αξίας 10 εκατ. ευρώ εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικής περιόδου χρηματοδότησε η μοναδική ελληνική εταιρεία Flexfin, αδειοδοτημένη από την Τράπεζα Ελλάδος για να ... Διαβάστε περισσότερα
Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά μέχρι και 3.400 ευρώ για συνταξιούχους – Τα αναλυτικά ποσά ανά κατηγορία (pics)

Αναδρομικά έως και 3.400 θα λάβουν συνταξιούχοι που πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγή για να τα διεκδικήσουν πίσω τις αντισυνταγματικές περικοπές. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους που ... Διαβάστε περισσότερα
Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Ψάχνουν νέο μοντέλο με ανοιχτή οικονομία και μέτρα κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγουν λιανεμπόριο, σχολεία

Μπορεί η πανδημία να καλπάζει, οι εντατικές στην Αττική να είναι στο κόκκινο, ωστόσο στην κυβέρνηση κάνουν σχέδια για το άνοιγμα της οικονομίας, βλέποντας ότι ... Διαβάστε περισσότερα
Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Μειωμένα ενοίκια: Παράταση 10 ημερών για τις δηλώσεις – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Πάνω από 84 εκατομμύρια ευρώ, έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, σε ιδιοκτήτες ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών με τη μορφή συμψηφισμών με φόρους και καταβολές χρημάτων ... Διαβάστε περισσότερα