Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δυο προϋπολογισμοί

Χουλιαράκης: Δεν υπάρχουν δυο προϋπολογισμοί
Φωτογραφία Eurokinissi

Με καυγά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τα δυο σενάρια που περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά και για τη διαφορά ύψους 0,3% στο ΑΕΠ ανάμεσα στο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και σε εκείνο που εστάλη στην Κομισιόν, ξεκίνησε την Τετάρτη (17.102.2018) η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το θέμα έθεσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος με την έναρξη της συζήτησης. Ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να εξηγήσει που οφείλεται η διαφορά μεταξύ του 3,6% του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί στο προσχέδιο που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στην Βουλή και του 3,9% του ΑΕΠ που έχει καταγραφεί στο προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ που είναι όσο το επίδομα θέρμανσης και το κόστος άλλων επιδομάτων.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης απάντησε ότι δεν αποτυπώνει την αλήθεια αυτό που λέγεται «διπλός προϋπολογισμός». Απλά από φέτος που η χώρα δεν είναι στα Μνημόνια και κάθε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέτει ένα προσχέδιο με βάση δύο σενάρια. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Το ένα σενάριο θα έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη εάν στη χώρα δεν υπήρχε κυβέρνηση και δεν λαμβάνονταν κανένα μέτρο την επόμενη χρονιά, όπως έγινε πέρυσι στην περίπτωση της Ισπανίας. Το δεύτερο περιέχει όλες στις προβλέψεις με βάση τα μέτρα της δημοσιονομικής πολιτικής που η κάθε κυβέρνηση θέλει να πάρει. Είναι και τα δύο σενάρια στη βάση των ίδιων στοιχείων.

«Δεν διαφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι διαφορετικά. Είναι ίδιο και το αυτό. Με την ίδια δομή και τα ίδια δημοσιονομικά μεγέθη», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Σε ό,τι αφορά, δε, την διαφορά του 0,3% του ΑΕΠ, οφείλεται στην ενσωμάτωση των προβλέψεων με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις του 2019 καθώς και από μια μετατροπή με βάση τους συντελεστές Pisa 2010  και αυτό επιφέρει μια διαφορά μερικών δεκάδων εκατομμυρίων μόνο.

Ο κ.  Γιώργος Χουλιαράκης, μάλιστα, ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην επανέλθουν στο επιχείρημα των  διπλών προϋπολογισμών γιατί δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις