Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

AΣΕΠ: Τι συμβαίνει με τις προκηρύξεις προσλήψεων και τα αποτελέσματα τους

AΣΕΠ: Τι συμβαίνει με τις προκηρύξεις προσλήψεων και τα αποτελέσματα τους

«Είναι εύλογη η αγωνία όσων υποψηφίων πέρασαν τη βάση του γραπτού διαγωνισμού για τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων των σχετικών προκηρύξεων» σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΑΣΕΠ, κ. Θάνου Παπαϊωάννου, σχετικά με την έκδοση των αποτελεσμάτων του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού.

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σημειώνει πως οι τρεις προκηρύξεις που εκδόθηκαν μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού αφορούσαν σε 4.276 θέσεις ΠΕ και 1.843 θέσεις ΤΕ.

Ο κ. Θάνος Παπαϊωάννου επισήμανε: «Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό από πλευράς όγκου εργασίας, σημειώνω ότι στην τετραετία 2020-2023 εκδόθηκαν προκηρύξεις για 4.487 θέσεις ΠΕ και 4.479 θέσεις ΤΕ (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις ΤΕ νοσηλευτών της 7κ/2022).

Συνεπώς, για να εκδοθούν τα αποτελέσματα των προκηρύξεων του γραπτού διαγωνισμού ελέγχονται τα δικαιολογητικά και εξετάζονται ενστάσεις για περισσότερες θέσεις από ό,τι οι θέσεις της περασμένης τετραετίας.

Το γεγονός ότι όλες αυτές οι θέσεις περιλαμβάνονταν σε 3 μόνο προκηρύξεις (έναντι 37 της τετραετίας 2020-2023) είχε επιπτώσεις και στον χρόνο σύνταξης των προκηρύξεων, άσχετα με το ότι είχε θετικές συνέπειες από άλλες πλευρές.»

Ακόμα προσέθεσε: «Από τα τέλη Ιουνίου που λάβαμε τα σχετικά αιτήματα από το ΥΠΕΣ για έκδοση προκηρύξεων μέχρι τη διαδοχική έκδοση των προκηρύξεων μετά από λίγους μήνες, μεσολάβησαν εντατικές διαβουλεύσεις με πάνω από 120 διαφορετικούς φορείς για τους ΤΕ και 190 φορείς για τους ΠΕ.

Καμία προκήρυξη δεν μπορεί να εκδοθεί εάν έστω και ένας φορέας που θα περιληφθεί σε αυτή δεν αποστείλει τα απαραίτητα στοιχεία και προσόντα και δεν δώσει εν τέλει τη σύμφωνη γνώμη του στο σχέδιο της προκήρυξης που συντάσσει το ΑΣΕΠ. Και είναι προφανές ότι δεν κινούνται όλοι οι φορείς με τους ίδιους ρυθμούς.»

«Παρά τα δεδομένα αυτά, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα για 141 θέσεις στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (που είχε και πρακτικές δοκιμασίες) και τα προσωρινά αποτελέσματα για 1.800 θέσεις ΤΕ. Εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα των ΤΕ και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου τα προσωρινά των ΠΕ. Η έκδοση αυτών των αποτελεσμάτων αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.», συμπλήρωσε.

Για την πληρότητα της εικόνας σχετικά με το συνολικό έργο του ΑΣΕΠ, σημειώνει και τα εξής:

Στο πρώτο τετράμηνο του 2024 εκδόθηκαν προσωρινά αποτελέσματα για 2.583 θέσεις (έναντι 2.276 το 2023) και οριστικά αποτελέσματα για 4.518 θέσεις (έναντι 636 το 2023).

Παράλληλα, εκδικάζονται 6.500 ενστάσεις για εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, εξετάζονται 1.369 αιτήματα αναπληρώσεων (λόγω μη αποδοχής διορισμού), διεξάγονται για πρώτη φορά ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για διοικητές φορέων, υπηρεσιακούς γραμματείς και δασοπόνους και όλες βέβαια οι άλλες διαδικασίες στις οποίες μετέχει το ΑΣΕΠ και δεν θα ήταν δυνατόν να απαριθμηθούν εξαντλητικά σε ένα δελτίο τύπου.

Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο στη διαδικασία προσλήψεων 500 υπαλλήλων της δικαστικής αστυνομίας που δεν περιλαμβανόταν στον προγραμματισμό μας και η οποία έληξε προ τριών εβδομάδων μετά από 8 μήνες εντατικών κοινών προσπαθειών ΑΣΕΠ και Υπουργείου Δικαιοσύνης σε επταήμερη βάση.

Ο ίδιος δηλώνει πως έχει τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ είναι καλοδεχούμενη και επωφελής για τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία.

Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι έχει και παρενέργειες στον ρυθμό, κυρίως, της έκδοσης αποτελεσμάτων.

Σε αυτή την κρίσιμη φάση, η διεύρυνση αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλους, περιλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, καταλήγει ο ίδιος.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις