Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Επικουρικές συντάξεις: Τι ισχύει για προθεσμίες έκδοσης, 15ετία και πλασματικά έτη ασφάλισης

Επικουρικές συντάξεις: Τι ισχύει για προθεσμίες έκδοσης, 15ετία και πλασματικά έτη ασφάλισης

«Ενδεικτικές» είναι οι προθεσμίες που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη fast track έκδοση των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για τις επικουρικές συντάξεις, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία 50 ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες.

Η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων.

Προθεσμίες για την έκδοση των συνταξιοδοτικών επικουρικών αποφάσεων προβλέπονται να είναι μεταξύ 3 έως 6 μηνών.

Με τις εν λόγω διατάξεις προβλέπεται ότι μετά την άπρακτη πάροδο των παραπάνω προθεσμιών δεν απορρίπτονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία του φορέα όπου υπάγονταν οι ασφαλισμένοι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, χωρίς να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Οι προθεσμίες για τη Διοίκηση είναι ενδεικτικές, με την έννοια ότι περιέχουν έντονη υπόδειξη προς τα αρμόδια προς τούτο όργανα του Ταμείου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να χορηγήσουν την παροχή, μέσα σε σύντομο και, πάντως, εύλογο χρόνο.

Κατεξοχήν, δε, κριτήριο προσδιορισμού του εύλογου αυτού χρόνου είναι η τυχόν προκύπτουσα ανάγκη εκκαθάρισης των πραγματικών περιστατικών της εκάστοτε κρινόμενης υπόθεσης.

Η διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικής πράξης συναρτάται από διάφορους παράγοντες και παραμέτρους (χειρόγραφες διαδικασίες, ειδικά για τους ενταχθέντες φορείς που δεν εκδίδουν την επικουρική σύνταξη με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, επικοινωνία μεταξύ των φορέων σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αναμονή έκδοσης της απόφασης κύριας σύνταξης, κλήση σε ακρόαση, ενστάσεις, όγκος εργασιών των Υπηρεσιών κτλ).

Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία των 50 ημερών, μετά το πέρας της οποίας μπορεί να θεωρηθεί η αίτηση σιωπηρά απορριφθείσα, εκκινεί από τη συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και στοιχείων (κατά τα παραπάνω) στις αρμόδιες Υπηρεσίες του φορέα, καθώς και μετά τις προθεσμίες που ορίζουν οι ειδικότερες διατάξεις (3 έως 6 μήνες).

Σε σχέση με τη θεμελίωση των 15 ετών ασφάλισης που προβλέπει η διάταξη, σημειώνεται ότι εν λόγω χρόνοι ασφάλισης αναγνωρίζονται από τους ασφαλισμένους των οποίων οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τροποποιήθηκαν (αυξήθηκαν) με τις διατάξεις του ν. 3863/2010.

Οι διατάξεις περί ενοποίησης προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης -δηλαδή την έκδοση απόφασης με 15ετή ασφάλισης – (άρθρο 116 του ν. 5078/2023)2023) ως μεταγενέστερες προφανώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές.

Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γίνεται χρήση των πλασματικών χρόνων (του ν. 3996/2011) για τη συμπλήρωση της 15ετίας που ορίζει ο νόμος του 2013 (άρθρο 116 του ν. 5078/2023).

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις