Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις: Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση – Αναλυτικά οι λεπτομέρειες

Φορολογικές δηλώσεις: Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση – Αναλυτικά οι λεπτομέρειες

Κοινοποιήθηκε σήμερα (21.5.2024) από την ΑΑΔΕ, η απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με όλα τα στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ για τις αυτοματοποιημένες φορολογικές δηλώσεις, όπως αναγράφεται, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα στο ΦΕΚ και δεν ισχύει μέχρι τη δημοσίευσή της.

Καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής, καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την προσυμπλήρωση και κοινοποίηση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, την άσκηση της δυνατότητας του φορολογούμενου να αντιταχθεί στην προσυμπληρωμένη δήλωση, την οριστικοποίηση της προσυμπληρωμένης δήλωσης και τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου, την καταβολή του φόρου και, την διόρθωση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων υπόχρεων σε δήλωση των εισοδημάτων τους, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο.

Προσυμπλήρωση και κοινοποίηση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

  1. Η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της. Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.
  2. Η Φορολογική Διοίκηση κοινοποιεί ψηφιακά, την προσυμπληρωμένη δήλωση, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην εφαρμογή υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στους φορολογούμενους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Δυνατότητα του φορολογούμενου να αντιταχθεί στην προσυμπληρωμένη δήλωση

  1. Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.
  2. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.

Οριστικοποίηση προσυμπληρωμένης δήλωσης και οίκοθεν προσδιορισμός του φόρου

  1. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δήλωση.
  2. Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε. Για τον καθορισμό της φορολογικής οφειλής εκδίδεται οίκοθεν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στον φορολογούμενο.
  3. Για τον τύπο και το περιεχόμενο της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση ισχύουν τα οριζόμενα για τον τύπο και το περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων του οικείου φορολογικού έτους.
  4. Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.

Καταβολή του φόρου

  1. Ο φόρος που προσδιορίζεται κατά την αυτοματοποιημένη διαδικασία, καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα για την καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για το οικείο φορολογικό έτος.
  2. Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα τριάντα (30) ευρώ.
  3. Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο των πέντε (5) ευρώ.

Διόρθωση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

  1. Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης αυτής, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.
  2. Σε περίπτωση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος μετά την έκδοση οίκοθεν πράξης προσδιορισμού φόρου, δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία, επέχει θέση εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης εφόσον υποβληθεί εντός της παραταθείσας προθεσμίας.

 

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις