Συμβαίνει τώρα:
Χρηστικά

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για 1,2 εκατ. φορολογούμενους, ποιοι θα γλυτώσουν το πρόστιμο

Η «εβδομάδα της κρίσης» ξεκινά την Δευτέρα (22.07.2024) για 1,2 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς στις 26 του μηνός λήγει η προθεσμία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και το οικονομικό επιτελείο δεν υποχωρεί στις εκκλήσεις λογιστών και φοροτεχνικών για παράταση.

Συνολικά, με στοιχεία της Παρασκευής (19.07.2024), έχουν υποβληθεί 5.309.978 φορολογικές δηλώσεις από 6.550.000 υπόχρεους, που σημαίνει πως περίπου 1.240.000 φορολογούμενοι δεν έχουν τακτοποιήσεις τις υποχρεώσεις τους.

Τι προβλέπεται για όσους δεν συμμορφωθούν;

Ο νόμος προβλέπει ακόμα και πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες», αν και ταυτόχρονα προβλέπει παραθυράκια για να την γλιτώσουν όσοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Έτσι, εάν από την αρχική δήλωση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή ενώ από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • σε κάθε περίπτωση, εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε ο φορολογούμενος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που θα υπολογιστούν επί της πρόσθετης διαφοράς χρεωστικού υπολοίπου, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη προβλέπει για να επιβαρυνθούν με πρόστιμα όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις μόνο όταν το επιπλέον προς καταβολή ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Ως εκ τούτου, κανένα πρόστιμο δεν υποβάλλεται όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Συνολικά, έως τώρα το 47,02% του συνόλου των δηλώσεων αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, δηλαδή περί τα 2.496.751. Αθροιστικά, το χρεωστικό υπόλοιπο των εκκαθαρίσεων ανέρχεται σε 2.751.740.482 ευρώ, δηλαδή ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενο ξεπερνά τα 1.102 ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χρηστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χρηστικά: Περισσότερα άρθρα
Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
Κομβικός όρος για να συνεχιστεί η καταβολή είναι ο δικαιούχος να έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή, αλλιώς η επιδότηση διακόπτεται αυτοδίκαια
Επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023.
Υπουργείο Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ
Έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 παρατείνεται η προθεσμία για την εγγραφή επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, καθώς και για την ολοκλήρωση ή διόρθωση εκκρεμών καταχωρήσεων και στοιχείων
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Τέλη κυκλοφορίας 2026: Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία – Τι πληρώνουμε μέσω ΑΑΔΕ
Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις αναδρομικών, τεκμηρίων και αποβιωσάντων περιλαμβάνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν έως σήμερα στις 11:00 το βράδυ
Traffic jam with a row of cars on a highway during rush hour in the evening after work. red brake lights of stopped cars on the background of wet asphalt with white lanes at sunset
Εξωδικαστικός για χρέη προς δήμους: Έρχεται αίτηση υπαγωγής ακόμη και με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης
Νέα διάταξη στην εκπνοή του 2025 τροποποιεί το πλαίσιο που άνοιξε για να εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλές προς δήμους και νομικά πρόσωπα δήμων άνω των 10.000 ευρώ
young man holding pen with bills working for calculate business data, taxes, bills payment, Start up counting finance. accounting, statistics, and analytic research concept
ΑΑΔΕ: Υποχρεώσεις εισοδήματος – Πρόστιμο 2.500 ευρώ σε όποιο ευθυνόμενο πρόσωπο δεν εγγραφεί έγκαιρα
Για το έτος 2025, οι υπόχρεοι φορείς πρέπει να προχωρήσουν σε αρχική εγγραφή ή επικαιροποίηση στοιχείων για τα αρχεία εισοδήματος, με την προθεσμία να ξεκινά την Πέμπτη 1/01/2026 και να λήγει την Πέμπτη 15/01/2026
Φωτογραφία: iStock