Μεγάλη πτώση σημείωσε την Πέμπτη (19.9.2024) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την είδηση ότι η Ουκρανία εμφανίζεται θετική στο να αντικαταστήσει τις προμήθειες ρωσικού αερίου που διακινούνται μέσω του εδάφους της με αντίστοιχες από το Αζερμπαϊτζάν.
Η λογική πίσω από μια τέτοια συμφωνία είναι ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να λαμβάνει ορισμένες έστω ποσότητες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας όταν λήξει η συμφωνία της τελευταίας με τους Ρώσους στα τέλη αυτού του έτους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αερίου TTF αντέδρασε στην είδηση με έντονη πτώση από τα 36 στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στη συνέχεια οι Ουκρανοί αρνήθηκαν το εν λόγω δημοσίευμα και εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, όμως είναι φανερό ότι προς το παρόν η τάση στην τιμή είναι προς τα κάτω.
Ενόψει του φετινού χειμώνα, η Ευρώπη διαθέτει γεμάτες αποθήκες αερίου που υπό φυσιολογικές συνθήκες καλύπτουν περί το 30% των εποχιακών αναγκών. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί μέσω αγωγών και φορτίων LNG δια της θαλάσσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εικόνα αυτή τη στιγμή διεθνώς δείχνει μια καλά εφοδιασμένη αγορά, άρα δεν προκύπτει θέμα επάρκειας για την Ευρώπη σε κανένα σενάριο εκτός από τα πιο ακραία.
Πάντως, υπάρχουν δυνητικά παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές εκ νέου, όπως για παράδειγμα αν το φαινόμενο Ελ Νίνια οδηγήσει σε ιδιαίτερη πτώση της θερμοκρασίας, αν υπάρξει γενίκευση των συγκρούσεων σε Μέση Ανατολή ή Ουκρανία, ή αν εμφανιστούν έκτακτα προβλήματα σε μεγάλες χώρες παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μετά το φετινό χειμώνα η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο φυσικό αέριο, καθώς πληθώρα νέων σταθμών παραγωγής LNG αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία διεθνώς από το 2025.
Οι ΗΠΑ προβλέπεται να διπλασιάσουν τις εξαγωγικές τους δυνατότητες μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ το Κατάρ θα λειτουργήσει μια τεράστια μονάδα παραγωγής που από μόνη της θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν σημαντική μείωση της τιμής του αερίου στην Ευρώπη στο εξής.