Το αναπτυξιακό της πλάνο παρουσίασε η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί χθες (16.9.2024) κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, με πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επενδύσεων σε επιχειρήσεις, των αγροτών και με στόχο την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.
Τα μέτρα αφορούν σε κίνητρα και φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις για την προώθηση συγχωνεύσεων και εξαγορών, για τους αγρότες και την «στροφή» τους σε νέες καλλιέργειες αλλά και την διαχείριση των «κόκκινων» χρεών τους, για την κρουαζιέρα και τα τουριστικά καταλύματα, αλλά και σε νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσα από την ίδρυση νέων funds και εργαλείων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα τα μέτρα που εξειδικεύτηκαν χθες αφορούν:
Αναπτυξιακά μέτρα για τις επιχειρήσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέπτυξε τα μέτρα ευθύνης του.
Αυτά αφορούν σε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Στρατηγική μείωσης του γραφειοκρατικού φόρτου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% με κατάργηση 15 χρονοβόρων διαδικασιών
- Επέκταση των κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές με νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης κατά 250% για έργα συνεργασίας με startups & ή ερευνητικά κέντρα, 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%), 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.
- Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας) με θέσπιση μείωσης 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.
- Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων να αυξάνεται κατά 900.000 ευρώ.
- Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
- Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
- Από 1.1.2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή golden visa για επένδυση ποσού 250.000 σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).
Tα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών για επενδύσεις και νέα funds
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο εξειδίκευσε τα μέτρα αρμοδιότητας του. Ο πρώτος άξονας αφορά στην υγεία του τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα ανακοινώθηκε πως:
- Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 1 επιπλέον δισ. ευρώ. «Περιμένουμε την θετική απάντηση της ΕΕ. Με την υλοποίηση του προγράμματος τα κόκκινα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κατέβουν στο μέσο όρο της ΕΕ. Είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για το τραπεζικό σύστημα, θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα ανταγωνιστικό, με ανταγωνισμό και πρωτίστως υγιές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε δε ότι με τη συμβολή του «Ηρακλή» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν μειωθεί από περίπου 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024 ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019 σε 69 δισ. ευρώ το 2023.
- Προχωρά η επόμενη φάση στην αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας ενώ Προηγήθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank (1,4%), Alpha (8,98%), Εθνική (22%) και Πειραιώς (27%).
- Ολοκληρώνεται η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, οδηγώντας στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων και προμηθειών, με προφανή οφέλη για καταθέτες και δανειολήπτες.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν δύο χρηματοδοτικά εργαλεία με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα:
- η δράση του ΕΣΠΑ ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, θα προβλέπει περαιτέρω επιχορήγηση (+10%) για επενδύσεις από́ επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
- Eπιπλέον δημιουργείται μέχρι το τέλος του έτους Patent Fund από́ την Ελληνική́ Αναπτυξιακή́ Τράπεζα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται η απόκτηση διεθνούς πατέντας, καθώς και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος (Minimum Viable Product) με βάση την πατέντα αυτή́.
O Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην επικείμενη ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια αρχικά 300 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο θα μπορεί να λειτουργεί και ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία, κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές. Το Υπερταμείο έχει προσλάβει την Blackrock η οποία θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του μήνα για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου.
Ασφάλιση για φυσικές καταστροφές
Σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές, ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών υιοθετούνται οι εξής παρεμβάσεις:
- Διπλασιάζεται από 10% σε 20 % η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.
- Κατοικίες μεγαλύτερης αξίας (σ.σ. πάνω από τα 500.000 ευρώ) που ασφαλίζονται θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10 % του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει έως 1.6.2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
- Από 1.6.2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Σήμερα το μέτρο ισχύει με όριο 2 εκατ. τζίρο και αφορά 17.000 νομικά πρόσωπα (το 5% του συνόλου των επιχειρήσεων) που έχουν το 87% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Με τη μείωση του ορίου τζίρου στις 500.000 ευρώ το μέτρο επεκτείνεται σε 51.000 νομικά πρόσωπα (το 15% του συνόλου) που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων χώρας.
- Από 1.1.2025 και με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές (το κόστος εκτιμάται σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως).
Τέλος κρουαζιέρας και Τέλος Ανθεκτικότητας
Τέλος, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέλυσε τα δύο μέτρα για τον τουρισμό, με αντικείμενο την κρουαζιέρα και το τέλος ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα:
- Oρίζεται στα 20 ευρώ το Τέλος Κρουαζιέρας ανά κάθε επιβάτη που θα αποβιβάζεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη. Την ίδια στιγμή για τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας ορίζεται στα 5 ευρώ. για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, 40% μειωμένο τους μήνες Απρίλιο έως Μάιο και 80% μειωμένο από τον μήνα Νοέμβριο και Μάρτιο. Συνολικά το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Μέρος του εσόδου αυτού, θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Επιπλέον βεβαίως το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία – επεξεργάζεται ένα σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για τη συνολική διαχείριση της κρουαζιέρας στην χώρα μας.
- Σε ό,τι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας, η αύξηση του διαμορφώνεται συνολικά απο 0,5 ευρώ εως 5 ευρώ. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο η αύξηση για ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων είναι 0,5 ευρώ και διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ στα 2 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια. Από 1,5 ευρώ πάει στα 2 ευρώ πάντα την ημέρα. Στα ξενοδοχεία των 3 αστέρων η αύξηση είναι 2 ευρώ και διαμορφώνεται απο 3 ευρώ στα 5 ευρώ την ημέρα. Στα ξενοδοχεία των 4 αστέρων η αύξηση είναι 3 ευρώ και διαμορφώνεται απο 7 ευρώ στα 10 ευρώ την ημέρα. Στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων και στις βίλες η αύξηση είναι 5 ευρώ και διαμορφώνεται απο 10 ευρώ στα 15 ευρώ την ημέρα. Ταυτόχρονα, το χρονικό διάστημα ισχύος του μειωμένου τέλους επεκτείνεται κατά ένα μήνα, και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο. Δηλαδή το μειωμένο τέλος, εφαρμόζεται για πέντε (5) μήνες αντί τεσσάρων που ισχύει μέχρι σήμερα. Στο μεταξύ το συγκεκριμένο έσοδο θα κατευθυνθεί σε δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, αλλά και βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Ειδικότερα για τα ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.
Τέλος το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα σχέδιο πλαισίου που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας. Κριτήριο είναι η διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, επεσήμανε.