Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Δικαιούχοι και εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου

Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Δικαιούχοι και εμπόδια στην εφαρμογή του μέτρου
Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκπνέει στις 22 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους και θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη χρονιά από την κυβέρνηση με στόχο να αποκτήσουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων ενημέρωση σχετικά με την ασφάλιση κατοικίας τους από φυσικές καταστροφές. Στην ουσία παρέχεται, αναλογικά με το χρόνο ασφάλισης μέσα στο 2023, μείωση έως και 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί σε δόσεις μέσα στο τρέχον έτος.

Η ΑΑΔΕ έστειλε τις προηγούμενες ημέρες ενημερώσεις σε πολίτες, με βάση την ενημέρωση που είχε από τις ασφαλιστικές εταιρείες για τα συμβόλαια ασφάλισης, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν πολίτες που χάνουν την έκπτωση επειδή δεν πληρούν κάποιες από τις προϋποθέσεις.

Ποιοι δικαιούνται τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ:

  • Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλισμένη κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μέσα στο προηγούμενο έτος. Η έκπτωση βγαίνει αναλογικά με βάση τη χρονική διάρκεια ασφάλισης. Δηλαδή αν μία κατοικία ήταν ασφαλισμένη για 6 μήνες, ο ιδιοκτήτης θα λάβει το 50% της έκπτωσης, αν ήταν για 3 μήνες το 25% της έκπτωσης. 
  • Το ασφαλισμένο κεφάλαιο και για τους τρεις προαναφερόμενους κινδύνους πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε χίλια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ειδικά για το 2024 η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η διαδικασία για τη μείωση του φόρου γίνεται ψηφιακά σε λίγα βήματα μέσα από το MyProperty.gr και την ενότητα «Αίτηση Χορήγησης Μείωσης ΕΝΦΙΑ Ασφαλισμένων Κατοικιών». Στην αίτηση πρέπει να δηλωθούν και οι  συνιδιοκτήτες στην περίπτωση που έχετε συνάψει στο όνομά σας ασφαλιστήριο.

Μόλις «κλείσει» η διαδικτυακή διαδικασία για τους πολίτες θα πρέπει μέχρι τις 11 Μαρτίου οι ασφαλιστικές εταιρείες να επιβεβαιώσουν την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. όλαιο (λήπτης ασφάλισης) για κατοικία, αλλά υπάρχει συνιδιοκτησία, καταχωρώντας  τον σχετικό ΑΦΜ.

Ποιοι χάνουν την έκπτωση

Χιλιάδες πολίτες με ασφαλισμένες κατοικίες δεν θα ενταχθούν στο μέτρο καθώς εμφανίζονται ζητήματα που αφορούν είτε στο γεγονός ότι σε πολλά συμβόλαια δεν υπάρχει η κάλυψη της πλημμύρας είτε στο ότι δεν πληρείται λόγω συμβολαίων που ξεκίνησαν πριν πολλά έτη ή λόγω του συνυπολογισμού των βοηθητικών χώρων το να ορίζεται η αξία ανακατασκευής σε 900 ευρώ ανά τ.μ.    

Βίκυ Γερασίμου (δημοσιογράφος insurancedaily.gr, διευθύντρια έκδοσης περιοδικό “am”)

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις