Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέος κατώτατος μισθός: Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Νέος κατώτατος μισθός: Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς

Αυξήσεις από 2,7% έως και 16,4% προτείνουν τα πορίσματα τα οποία έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια της διαβούλευσης του για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024.

Τις σχετικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό θα λάβει η κυβέρνηση και θα τις ανακοινώσει στις 22 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς σε ένα μήνα από σήμερα (22.02.24).

Πιο “συγκρατημένος” είναι ο ΙΟΒΕ, ο οποίος προτείνει αύξηση στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού φέτος (σ.σ. 2,7% σύμφωνα με την Κομισιόν), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΚΕΠΕ προτείνουν αύξηση έως 4%, το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει 5%, ενώ η ΓΣΕΕ συστήνει 16,4%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr οι προτάσεις ανά φορέα προς το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τον κατώτατο μισθό έχουν ως εξής:

  • ΤτΕ : “Υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι  4% από την 1η Απριλίου 2024”.
  • ΚΕΠΕ: “Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 θα κυμανθεί περίπου στο 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3 με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας”.
  • ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: “Ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού”.
  • ΙΟΒΕ: Να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024.
  • ΙΝΣΕΤΕ:  “Αύξηση κατά 5,0%”
  • ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: “Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως (16,4%) και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας”.
  • ΙΝ-ΣΒΕ: Η αύξηση αυτή θα πρέπει “να κινηθεί σε εύρος από 3,6 %– 3,8%”.  

     

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις