Τρίτη, 23 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Νίκη Κεραμέως: Αναδρομικά, αλλαγές στα επιδόματα και εισφορές στο χαρτοφυλάκιο της νέας Υπουργού Εργασίας

Νίκη Κεραμέως: Αναδρομικά, αλλαγές στα επιδόματα και εισφορές στο χαρτοφυλάκιο της νέας Υπουργού Εργασίας

Αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας (ΔΥΠΑ) και ασθένειας (ΕΦΚΑ) αποτελούν τα βασικά μέτωπα με τα οποία πρέπει να καταπιασθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, η νέα Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Στο χαρτοφυλάκιο, όμως, της νέας Υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως βρίσκονται και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, η μείωση των εισφορών των μισθωτών αλλά και παρεμβάσεις στο εργασιακό.

Πιο αναλυτικά μέχρι τέλος του χρόνου, η κα Kεραμέως θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σε σχέση με:

 1. Τα αναδρομικά των δώρων των επικουρικών συντάξεων, για τα οποία εκκρεμεί απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και αναμένεται μέσα στο τρέχον καλοκαίρι.
 2. Την εφαρμογή της διάταξης περί μείωσης 50% στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα μετά την παρέλευση τριετίας (γεγονός που εκκρεμεί πάνω από  3 χρόνια).
 3. Τη διαμόρφωση του δείκτη μισθών με βάση τον οποίο θα αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι εισφορές των μη μισθωτών και οι ανταποδοτικές συντάξεις (βάσει του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου).
 4. Τον καθορισμό των εισφορών των μισθωτών, οι οποίες θα μειωθούν κατά 0,5% από την 1η Ιανουαρίου 2025, βάσει του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
 5. Τον  καθορισμό του ποσοστού αύξησης των κύριων συντάξεων, ο οποίος θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2025, βάσει του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης φέτος.
 6. Τη  διαμόρφωση του ενιαίου κανονισμού (μη συνταξιοδοτικών) παροχών του ΕΦΚΑ (σ.σ. η οποία εκκρεμεί από το 2017).
 7. Την εισαγωγή πιλοτικού προγράμματος εμπροσθοβαρούς καταβολής επιδομάτων ανεργίας με βάση τα έτη ασφάλισης και το μέσο μισθό των εργαζομένων πριν απολυθούν, το οποίο θα ισχύσει πιθανόν από το ερχόμενο φθινόπωρο.
 8. Την  επανεξέταση των σημείων σύγκλισης ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων (σ.σ. των ιδιωτικών ασφαλιστικών) και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), ώστε να προβλεφθούν και για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για τα ΤΕΑ.
 9. Tην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία από την 1η Ιουλίου και από την 1η Σεπτεμβρίου στην εστίαση και τα καταλύματα.
 10. Τη διαμόρφωση μίας νέας αρχιτεκτονικής των εισφορων αλληλεγγύης συνταξιούχων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις με νομοθετική παρέμβαση μέχρι τέλος του τρέχοντος χρόνου (ενδεχομένως με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025).
 11. Τη διαμόρφωση του προκαθορισμένου επενδυτικού προϊόντος για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
 12. Την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, κάτι που ισοδυναμεί με την κατάθεση νέου εργασιακού νομοσχεδίου.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις