Δευτέρα, 24 Ιουν.
33oC Αθήνα

Στα «σκαριά» μείωση εισφορών υγείας για ασφαλισμένους και εργοδότες

Στα «σκαριά» μείωση εισφορών υγείας  για ασφαλισμένους και εργοδότες

Οριζόντια μείωση στις εισφορές όλων των εργοδοτών και όλων μισθωτών της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την 1η Ιανουαρίου 2025. 

Όπως εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών, κος Κωστής Χατζηδάκης από το φόρουμ των Δελφών, από το 2025 θα υπάρξει μείωση 0,5% στις εισφορές των μισθωτών. Αξιόπιστες πηγές του newsit.gr στα κυβερνητικά κλιμάκια, όπου εξετάζεται πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί η μείωση αυτή, αναφέρουν πως το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η μείωση αυτή θα αφορά όχι μόνο τις εισφορές των εργοδοτών, αλλά και τις εισφορές των ασφαλισμένων, οδηγώντας σε έμμεση πολύ μικρή αύξηση των καθαρών αποδοχών των τελευταίων.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που αποφασιστεί να ισχύει το παραπάνω σενάριο, η μείωση η οποία θα προβλεφθεί για τις εισφορές των ασφαλισμένων θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών αποδοχών τους, αν και αυτό μπορεί να οδηγήσει για ορισμένους και σε αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος και έτσι της φορολογικής επιβάρυνσής. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο newsit.gr πως το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως η συνολική μείωση των εισφορών κατά 0,5% το 2025 θα προέλθει από τον κλάδο της υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σημειώνεται πως η αύξηση αυτή είναι πλήρως ανεξάρτητη από την αύξηση η οποία ισχύει από την 1η Απριλίου 2024 στον κατώτατο μισθό.

Η αύξηση η οποία θα δοθεί, εφόσον αποφασιστεί το παραπάνω σενάριο, θα αφορά όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, είναι ανεξάρτητη από τις αυξήσεις τις οποίες θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι (αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό), οι οποίοι συμπληρώνουν 3,6, 9 έτη αναγνωρισμένη προϋπηρεσία.

Χρηστικά Τελευταίες ειδήσεις