Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας για ανάπτυξη 13,4%: Η ελληνική οικονομία έκανε την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη

Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα και δυναμική παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eurostat για το ΑΕΠ στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η ελληνική οικονομία παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη σε επίπεδο τριμήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου σε ετήσια βάση. Πρόσθεσε δε, ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Ειδικότερα, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Σήμερα, η Eurostat δημοσιοποίησε τα επικαιροποιημένα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γ’ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη σε επίπεδο τριμήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το γ’ τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021.

Η Ελλάδα, συνεπώς, εμφανίζει πολύ καλύτερες επιδόσεις ανάκαμψης της οικονομίας της. Μάλιστα, το ΑΕΠ της χώρας μας το γ’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες Φθινοπωρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας αναπτύσσεται βιώσιμα, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανεργία συρρικνώνεται, η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών γίνεται με υπευθυνότητα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών, το 2021, το 2022 και το 2023, πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα και τις νέες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα και δυναμική. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές ώστε η χώρα να εξέλθει από τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, οικονομικά ακόμη πιο ανθεκτική, εθνικά ακόμη πιο ισχυρή, και κοινωνικά ακόμη πιο δίκαιη».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η UniCredit αυξάνει τη συμμετοχή της στην Alpha Bank στο 26% – Ψήφος εμπιστοσύνης στην τράπεζα και την ελληνική οικονομία
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των εποπτικών εγκρίσεων που έχει ήδη ζητήσει η UniCredit ώστε να δύναται να φτάσει μέχρι το 29,99% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank
ATM της Unicredit
Απάντηση Τσάπαλου στον Guardian: Οι Έλληνες εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν θερινές διακοπές
Η πιο πρόσφατη έκδοση της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιουλίου 2025, καταγράφει ότι τα ταξίδια και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων κατοίκων σε ταξίδια αναψυχής και διακοπών έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2021, ανέφερε ο Όμηρος Τσάπαλος
Όμηρος Τσάπαλος 12
Στρατηγική Συναλλαγή LAMDA – Όμιλος ION ύψους €450 εκατ. για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας στο The Ellinikon
H συμφωνία αυτή ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του Έργου του Ελληνικού και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη ως επιχειρηματικού προορισμού μεγάλης κλίμακας
Ο Οδυσσέας Αθανασίου CEO της LAMDA Development
Στα δικαστήρια η Λίζα Κουκ με τον Τραμπ για την αποπομπή της από τη Fed
Η αγωγή αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση της αυξανόμενης σύγκρουσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed, η οποία έχει αντισταθεί στις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για μείωση των επιτοκίων
Λίζα Κουκ Fed