Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρήστος Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Μείωση θα δει το 80% των ιδιοκτητών

Χρήστος Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Μείωση θα δει το 80% των ιδιοκτητών

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ.Σταικούρας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως εξήγησε «η μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο φέτος είναι 3,5 εκατ. Συνολικά αφορά 8,5 εκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα δίνοντας παραδείγματα όπου μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς αυξάνεται η αντικειμενική αξία ανέφερε πως «ένα σπίτι 100 τμ 1ου ορόφου στο Λαύριο, όπου έχει αυξηθεί η αντικειμενική του, θα έχει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 24, 32%».

Στον αντίποδα έφερε ως παράδειγμα τη Μύκονο όπου αυξήθηκε τόσο η αντικειμενική αξία, όσο και ο ΕΝΦΙΑ.

«Το 80% θα έχει μείωση και περίπου 6% θα έχει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, κι αυτοί είναι όσοι στις ζώνες τους έχει αυξηθεί πολύ η αντικειμενική αξία ή έχει αυξηθεί ο πλούτος», συμπλήρωσε ο κ.Σταϊκούρας.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση πως δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης λόγω της κρίσης είπε οτι «τα χρήματα που περισσεύουν στην τσέπη του πολίτη , είναι βοήθεια. Βοηθάμε με μόνιμο τρόπο ένα παροδικό πρόβλημα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ενεργειακή κρίση τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο.Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Επίσης ο κ.Σταϊκούρας μίλησε και για τη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων το 2022 και αναφέρθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες εισφορές, που ήδη εφαρμόζονται.

«Όποτε βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, θα κάνουμε μειώσεις. Όλα εξαρτώνται από τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, αν γίνει χειρότερη η κατάσταση και συνεχιστεί, θα είμαστε πιο γενναιόδωροι, αλλά όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις